NS investeert 400 miljoen in extra Sprinters

Advertentie

Vandaag 22 september 2207 heeft NS een contract ter waarde van 399 miljoen euro gesloten met Siemens en Bombardier Transportation voor de levering van nog eens 64 nieuwe Sprinters. Het betreft 32 vierdelige en 32 zesdelige treinstellen met een capaciteit voor het vervoeren van circa 24.000 reizigers. In 2005 bestelde NS al 35 Sprinters, waarvan de eerste vandaag in Krefeld werd gepresenteerd. Vanaf het najaar van 2008 zorgen deze treinen met een gelijkvloerse instap, een volledig transparant interieur en airconditioning voor een nieuw kwaliteitsniveau in het metroachtige treinvervoer over de kortere afstanden, vooral in de Randstad. Ook dragen de nieuwe Sprinters bij aan een lager elektriciteitsverbruik en dus minder uitstoot van CO²
Sprinterformule
NS biedt de treinreizigers drie ‘treinformules’ aan: Hogesnelheidstrein, Intercity en Sprinter. Iedere treinformule heeft herkenbare kwaliteitskenmerken. De Sprinterformule is gericht op snel en comfortabel reizen tussen kleinere stations en naar de grote steden en Intercityknooppunten. Op verschillende trajecten in de Randstad zijn stoptreinen al vervangen door Sprinters. Hiervoor worden gemoderniseerde bestaande treinstellen ingezet. Rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de in het wit, geel en blauw gestoken treinen al langer een vertrouwde en door de reizigers hoog gewaardeerde verschijning.
Nieuwe generatie Sprinters
Bij de nieuwe generatie Sprinters is de gelijkvloerse instap vanaf het perron de meest opvallende vernieuwing. In combinatie met veel, goed herkenbare deuren en ruime balkons maakt dit snel en gemakkelijk in- en uitstappen mogelijk, ook voor reizigers met een functiebeperking. De comfortabele stoelen zijn uitgekozen door enige duizenden treinreizigers die in 2006 op Utrecht Centraal konden ‘proefzitten’.
De nieuwe Sprinters worden de eerste NS-treinen voor korteafstandsvervoer met airconditioning.
Tot nu toe is dat een voorziening die alleen in Intercity’s en hogesnelheidstreinen wordt toegepast .
Een volledig transparant interieur, inclusief glazen wanden achter de machinistencabines, maakt doorzicht door de gehele trein mogelijk. Samen met cameratoezicht in de trein draagt dit bij aan een optimaal gevoel van veilig reizen. Actuele reisinformatie wordt verzorgd met een modern geautomatiseerd systeem.
Duurzaamheid
Door toepassing van moderne technieken zijn de nieuwe Sprinters zeer zuinig met energie, onder andere doordat zij tijdens het remmen elektriciteit terugleveren aan de bovenleiding waarmee andere treinen die in de buurt zijn ‘gevoed’ kunnen worden. De nieuwe Sprinters zorgen voor vermindering van de uitstoot van CO2 met 18.000 ton per jaar. En dragen daardoor flink bij aan de doelstelling van NS om tot 2020 de uitstoot van CO² met 20% te verlagen.

Snelle levering
Omdat het aantal reizigers dat voor de treinen van NS kiest spectaculair groeit – de afgelopen tweeënhalf jaar met zo’n 12% – heeft NS een zeer korte leveringstermijn bedongen. De 64 nu bestelde Sprinters worden direct na de eerste serie afgeleverd, tussen oktober 2009 en november 2010 in een tempo van 5 treinen per maand. Dit betekent dat in 2011 er zo’n honderd nieuwe Sprinters ter beschikking staan van de reizigers. Aan elkaar gekoppeld vormen zij een trein van maar liefst 8 kilometer lengte met ruimte voor 37.000 reizigers.
Technisch proefbedrijf van start

Foto: Metro


Vandaag is de eerste Sprinter van de nieuwe generatie in Krefeld gepresenteerd. Binnenkort zijn 4 treinstellen beschikbaar voor technische proefnemingen. Deze zullen onder andere plaatsvinden op een speciaal ‘testcircuit’ in Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens ter hoogte van Venlo. In het voorjaar van 2008 gaan proefritten beginnen in  Nederland. Daarna zijn er nog maanden nodig voor opleiding van vele honderden machinisten en monteurs. In het najaar van 2008 zullen reizigers voor het eerst met de nieuwste Sprinters kunnen reizen.
Investeringen NS in treinen lopen op naar 1,6 miljard euro Met deze bestelling stijgen de lopende investeringen van NS tot 2011 in treinen tot 1,6 miljard: 647 miljoen voor nieuwe Sprinters, 37.000 plaatsen 42 miljoen voor de modernisering van Sprinters, 10.000 plaatsen 433 miljoen voor nieuwe Intercitydubbeldekkers, 20.000 zitplaatsen 190 miljoen voor de modernisering van Intercity’s, 20.000 zitplaatsen 320 miljoen voor hogesnelheidstreinstellen NS Hispeed, 8500 zitplaatsen