NS doet de afwas

Advertentie

“Wie doet de afwas” moet de NS gedacht hebben toen zij naar het RTL televisieprogramma keken. De Mobiele vaatwasser voor treinafvalbakken was het idee. Ze zijn niet zo groot en restjes koffie, kauwgum en mayonaise laten er sporen na: de treinafvalbakjes. Ondanks dat ze regelmatig geleegd worden en schoonmakers hun best doen om de smalle bakjes schoon te maken, blijft er regelmatig een vuile laag in achter. Om de bakjes aan de binnenkant helemaal schoon en fris te maken beproeft NS een nieuwe methode. Een mobiele vaatwasser voor treinafvalbakken.
Eens per week rijdt een bus van CleanCarts naar de NS-servicelocatie in Zwolle. Aan de buitenkant is het een gewone bestelbus, maar van binnen herbergt de bus een complete mobiele vaatwasser. Normaliter bedoeld voor het reinigen van winkelwagentjes en -mandjes. Tot een NS-medewerker bedacht dat dit ook handig zou kunnen zijn voor het schoonmaken van treinafvalbakken.
,,Meestal worden deze bakken eens in de negentig dagen met de hand schoongemaakt”, schetst Joost van der Bijl, manager Reiniging bij NS. ,,Schoonmakers doen hun best om handmatig met een doekje te zorgen voor een frisse afvalbak. Dit kost veel tijd en het blijft lastig om de bakjes echt goed schoon te krijgen. Vooral kauwgom laat moeilijk los. Vandaar dat we dit systeem testen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Binnen tien minuten komen de bakken glimmend de machine uit.”
Als de proef succesvol wordt afgerond wil NS dit schoonmaaksysteem gebruiken voor treinen waarbij de afvalbakken relatief simpel los te schroeven zijn. Naast snelheid en een frisser resultaat blinkt de vaatwasser ook uit in duurzaamheid, omdat het bedrijf werkt met biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen en zelf voor afvoer van het spoelwater zorgt.
Het initiatief past in het streven van NS om meer innovatieve schoonmaakmethodes in te zetten. Zo is – eveneens in Zwolle – een testtrein gestationeerd waarin nieuwe schoonmaakideeën kunnen worden uitgeprobeerd in een trein.
NS deed enige tijd geleden een oproep om schoonmaakfoefjes te melden via goed.idee@ns.nl. Bedrijven en particulieren konden reageren om hun idee te beproeven in de Zwolse testtrein. Hierop kwamen ongeveer honderd reacties binnen die NS nu beoordeelt. Na de zomer krijgen inzenders van interessante ideeën een uitnodiging om hun techniek in de praktijk uit te proberen.
De ingezonden tips variëren van folie die makkelijk schoon te maken is tot een veersysteem waardoor een toiletbril omhoog blijft staan wanneer deze niet nodig is. Hierdoor blijft de wc-bril schoner. Ook kwamen er veel tips binnen over nieuwe geurtechnieken, waardoor treinen frisser ruiken. Wij hebben ook een idee: Reizigers doe als thuis, daar ruimt u toch ook op. Of stopt u uw kauwgom ook onder stoelen?

Video: op de foto klikken – Bron en foto’s NS