Noord/Zuidlijn laatste etappe

Advertentie

Foto: Gé Dubbelman - Noord/Zuidlijn

Nu de boorders van de Noord/Zuidlijn boor Victoria zonder problemen langs de Munt hebben gestuurd, maken ze zich op voor de laatste etappe tot station Rokin. Op dit moment bevindt de reusachtige machine zich onder de Oude Turfmarkt, die uit voorzorg is afgezet voor zwaar verkeer om de oude walmuur niet onnodig te belasten tijdens de passage van de boor. Victoria en de boorders hebben nog een kleine 140 meter te gaan en zullen naar verwachting aankomen rond het weekend van 1 en 2 december.
Goede voortgang
Victoria heeft er inmiddels bijna 740 meter van de 880 meter tussen de stations Vijzelgracht en Rokin op zitten. Na een aanvankelijk moeizame start uit station Vijzelgracht, kwam de vaart er goed in en haalt ze tot nu toe een gemiddelde snelheid van ca. 11,5 meter per etmaal. Tijdens de passage van het Muntplein werden de Muntbrug en het wegdek boven de boor extra goed in de gaten gehouden, maar er bleek geen noemenswaardig effect waar te nemen.
Voorzichtigheid
Net als bij haar zus Molly is voorzichtigheid geboden bij het boren van het laatste stukje tot station Rokin. Niet alleen bij het gedeelte onder de Oude Turfmarkt moeten de boorders extra alert zijn, maar ook tijdens de laatste 30 meter onder de zuidelijke verdeelhal van station Rokin. De grond is op deze plek verstoord door alle bouwactiviteiten, dus zal er extra voorzichtig geboord worden. Eenmaal aangekomen bij het station, zal de boor vlak voor de massieve betonnen stationswand worden geparkeerd. In de komende maanden maken de boorders vanuit het station de ontbrekende tunneldelen tussen het station en de geboorde tunnels. Bij het weggraven van de grond vanuit het station komen de graafwielen van Victoria en Molly dan weer tevoorschijn.