NMBS vervoert recordaantal reizigers in ‘18

Advertentie

De reislust per spoor in België is weer flink toegenomen! De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), zag het aantal binnenlandse reizigers in 2018 groeien met 3,7% ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal namen 243,9 miljoen mensen de trein, een record! In 2017 was al een sterke groei opgetreden (+3,6%) en deze heeft zich dus de afgelopen periode voortgezet.

De stijging deed zich voor bij alle soorten binnenlandse reizigers. Het aantal abonnementhouders met een ‘woon-werkabonnement’ steeg met 3%, wat meer is dan de 2% van het jaar daarvoor. Ook scholieren met een ‘schooltreinkaart’ zorgden voor een groei in het vervoer van 2,5% (1,4% in 2017).
Opvallend is tevens het toenemend enthousiasme van de Belgen om in hun vrije tijd de trein te nemen. De NMBS schrijft dit toe aan zijn nieuwe streven ook in de daluren meer reizigers te trekken. Dat gebeurt onder meer door het invoeren van voordelige plaatsbewijzen, zoals een ‘Mobility Pass voor de Autoloze zondag’ en het ‘Happy Ticket’ voor de dagen rond de jaarwisseling. Daarnaast zijn ook het goedkope ‘weekendbiljet’, het ‘seniorenbiljet’, de ‘Rail Pass’ en de ‘Go Unlimited’ voor jongeren populair.
Alternatief voor de auto
Het groeiend aantal reizigers toont volgens de NMBS aan, dat steeds meer mensen de trein zien als een comfortabel en duurzaam alternatief van de auto en de problemen met de files op de wegen. De spoorwegen op hun beurt spelen daarop in door meer treinen te laten rijden: sinds december 2017 zijn dat er zo’n 200 méér per dag! Het voorstadsverkeer is uitgebreid en ook in de weekenden is het aanbod groter geworden. Zo zet de NMBS zaterdags meer treinen in naar de steden met veel winkels en zondags extra vervoer, speciaal voor studenten.
Al deze maatregelen dragen ertoe bij de het aantal binnenlandse treinreizigers structureel blijft groeien, aldus het Belgische vervoerbedrijf.

Cover: Antwerpen Centraal: het aantal binnenlandse reizigers bij de NMBS groeit structureel,

Foto 1: Drukte op Antwerpen Centraal

Foto’s: Hans van Lith