NMBS personeel in het nieuw

Advertentie

De komende dagen kunnen de treinreizigers een dertigtal NMBS-medewerkers spotten in hun nieuwe uniform. Alle meer dan 4000 NMBS-medewerkers die rechtstreeks in contact komen met de klanten zullen dit uniform vanaf 1 juni 2020 dragen.
Tot eind december zal een panel van treinbegeleiders, onderstationschefs en commercieel bedienden van NMBS hun nieuwe uniform testen in reële omstandigheden, tijdens de uitvoering van hun dagelijkse taken. Zo kan, voor het nieuwe uniform in eindproductie gaat, aan de verschillende stukken van het nieuwe uniform nog de laatste aanpassingen worden aangebracht. De snit wordt bijvoorbeeld geëvalueerd, maar ook de mate waarin de kledij bestand is tegen regen en wind, de koude en herhaaldelijke wasbeurten. Er wordt ook bekeken of er eventueel nog zakken moeten worden toegevoegd.
Het nieuwe uniform bestaat uit een heleboel onderdelen (waaronder een zomer- en een winterversie, zoals dat ook nu al het geval is), en zal voortaan donkerblauw zijn. Het logo van NMBS zal op de kepie en op de borst prijken. De dames hebben zoals steeds de keuze uit een broek of een rok. Het hemd van de treinbegeleiders wordt lichtblauw, dat van het stationspersoneel (de onderstationschefs en commercieel bedienden) felblauw.
Het nieuwe uniform oogt modern en tijdloos, functioneel en elegant, en verwijst met zijn kleuren resoluut naar ‘NMBS’. Die herkenbaarheid van het NMBS-personeel vormt dan ook een belangrijk aspect, aangezien zij het aanspreekpunt zijn voor de reizigers.
Na afloop van lang proces werd gekozen voor een Belgische firma, die naar aanleiding van een overheidsopdracht geselecteerd werd op basis van de kwaliteit, het design, de draagbaarheid, het comfort en de functionaliteit van haar voorstel, maar ook voor het duurzame karakter ervan. Deze Belgische firma kreeg de opdracht toegewezen voor een periode van 4 jaar, die 8 keer verlengd kan worden met een periode van telkens één jaar. De huidige uniformen, die ondertussen al tien jaar oud zijn, zullen op hun beurt ook gerecycleerd worden.