Nieuwe tunnelbuis in Antwerpen

Advertentie

lijn 8Antwerpen – Vandaag 18 april is de “Reuzenpijp” in Antwerpen – de ongebruikte metrotunnel die gebouwd werd begin jaren 80 – na 34 jaar eindelijk in gebruik genomen, in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis. Vanaf vandaag telt Antwerpen dertien tramlijnen (Als dat maar geen ongeluk brengt). Tram 8 rijdt tussen het Astridplein en de Park & Ride in Wommelgem.

De werken aan deze buis begonnen eind jaren 1970. Dat was toen echt pionierswerk voor Antwerpen. De eerdere stations waren gebouwd via graafwerken, maar dit bracht uiteraard heel wat protest met zich mee in de stad. Daarom werd beslist voortaan tunnels te boren. De ruwbouw was klaar in 1981. Om financiële en andere redenen werd hij echter nooit in gebruik genomen. Maar in 2008 besliste de toenmalige Vlaamse regering dat dit zou veranderen. In 2013 begonnen de werken rn nu kan dus tram 8, de 13de tramlijn in Antwerpen, voortaan het Astridplein verbinden met de P&R in Wommelgem.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘Vlaanderen heeft ongeveer 100 miljoen euro geïnvesteerd om de dode metrotunnel weer tot leven te wekken. We investeren veel om de mobiliteit in Antwerpen opnieuw vlot te trekken. Met de Reuzenpijp en de nieuwe tram 8 bieden we een snelle en comfortabele verbinding als positief alternatief voor de auto.’
Tramstad-feest
De ingebruikname van de Reuzenpijp, meer dan dertig jaar na datum, is een belangrijke gebeurtenis voor de stad en De Lijn, het OV van Antwerpen. Om dat niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, organiseerde De Lijn, boven de tunnel, een groot Tramstad-volksfeest.