‘Nieuwe’ stoomlocomotief voor VSM

Advertentie

VSM Nieuwe locomotiefDe Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) breidt haar locomotiefpark uit met de aankoop van de stoomlocomotief 41 241, deze machine is zonder grote aanpassingen inzetbaar te maken. Voor de VSM, die in 2015 veertig jaar bestaat, is de komst van een nieuwe stoomlocomotief een gebeurtenis die laat zien dat het levende spoorwegmuseum op de Veluwe springlevend en vooral vol ambitie is.
Het is de bedoeling om de loc, die momenteel ingericht is voor het rijden op zware stookolie, om te bouwen tot een kolengestookte machine. De VSM beschikt al over een passende kolentender voor haar ‘nieuwe’ locomotief. De VSM gaat de nieuwe aanwinst zowel inzetten op de eigen lijn tussen Apeldoorn en Dieren, als bij ritten die over de hoofdlijn worden gereden. Uiteindelijk is de 41 241 dan de enige dienstvaardige locomotief in haar soort in ons land. De 41 241 is inmiddels overgebracht naar Beekbergen.
Het ontwerp van de locomotief is in 1925 in Duitsland ontstaan, en is bestemd voor het vervoer van zowel snelle, middelzware goederentreinen in vlak of glooiend terrein, als voor het vervoer van reizigerstreinen in het middelgebergte. Daarmee ontstond met de serie 41 een breed inzetbare locomotief die beschikte over een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. De 41 241 van de VSM werd in 1939 bij de firma Borsig in Berlijn gebouwd en aan de Duitse spoorwegen geleverd. Na Tweede Wereldoorlog belandde de loc in West-Duitsland, waar zij tot 1977 heeft dienstgedaan.
VSM transport nieuwe locomotiefIn 1978 werd de loc verkocht aan een particuliere organisatie in Oberhausen in het Ruhrgebied. In 1991 werd de machine geheel gereviseerd en was zij weer dienstvaardig. De 41 241 werd voor speciale stoomtreinritten ingezet en kwam op een van die ritten zelfs tot boven de poolcirkel in Zweden. Na afloop van de revisietermijn in 1999 ging de locomotief buiten dienst. In december 2006 werd de locomotief door de eigenaar uit Oberhausen in bruikleen afgestaan aan de Stoom Stichting Nederland (SSN) te Rotterdam. De SSN heeft de loc echter niet dienstvaardig gemaakt. Eind oktober 2015 kocht de VSM de 41 241 van de Duitse eigenaar.