Nieuwe Stadler treinen Valleilijn

Advertentie

De twee nieuwe treinstellen voor de Valleilijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede zijn woensdag gearriveerd in Amersfoort. De treinen, in de bekende lichtblauwe en witte kleuren van de Valleilijn, moeten nog wel uitgebreid getest en belettend worden.
“Het is weer een mooie stap vooruit, maar voordat we de nieuwe treinen echt kunnen inzetten, moeten we nog even geduld hebben”, zegt woordvoerder Herman de Gooijer van vervoerder Connexxion tegen de Barneveldse krant lezers ,,Officieel zijn de voertuigen nog in eigendom van Stadler.”
Qua vormgeving zien de nieuwe treinen er iets anders uit dan de bekende treinstellen van de Valleilijn. Ze zijn gebouwd door de Zwitserse treinbouwer Stadler, hun officiële namen: FLIRT 5038 en Flirts 5039. De Gooijer: ,,De treinen zijn ook ietsje langer dan onze huidige treinstellen op de Valleilijn. Voor sommige perrons kan dat tot problemen leiden, wanneer we de treinen gekoppeld zouden laten rijden, want dan zijn de perrons te kort. Daarover zijn we al in overleg met de provincie Gelderland. Praktisch gezien is dit euvel te verhelpen door bij gekoppelde treinstellen alleen gebruik te maken van de bestaande treinen.”
De twee nieuwe treinen werden begin 2016 besteld door de provincie Gelderland en zijn bedoeld om de toegenomen drukte op de spoorverbinding beter op te kunnen vangen. ” Zodra de twee ‘Flirts’ gaan rijden, verdwijnt de witte dieseltrein van Breng weer de Achterhoek.
Bron: Barneveldse krant foto: Roel Hemkes