Nieuwe opnamen in Rail Away serie

Advertentie

Treinliefhebbers opgelet de Evangelische Omroep, beter bekend als EO, komt in april met vier nieuwe afleveringen van het programma Rail Away, de serie die al tientallen jaren, mening treinliefhebber aan de beeldbuis gekluisterd houdt. Maar in de maand april worden voor het eerst sinds 2010 weer nieuwe afleveringen op de buis gebracht.. De nieuwe afleveringen tonen de Bernina Express in Zwitserland (5 en 12 april), Slowakije (19 april) en Taiwan (26 april).

In 1995 begon Rail Away met een documentaire “een Hollands spoor in Zwitserland”. In die aflevering werd stilgestaan bij de Nederlander Willem-Jan Holsboer die de Zwitserse smalspoorweg Landquart–Davos AG (afgekort LD) oprichtte.De serie bleek zo’n succes dat het niet bij deze uitzending bleef. Met de vier nieuwe afleveringen zijn er in totaal 162 afleveringen gemaakt.

 

 

De vier Rail Away uitzendingen op een rijtje die Iedere donderdag om 19.55 uur Nederland 2

Aflevering: Zwitserland, Bernina Express 1: Chur – Bever

In de eerste van vier nieuwe afleveringen staat de bekende Bernina Express in Zwitserland centraal. Een treinreis die deel uitmaakt van de Unesco Werelderfgoedlijst. En dat is niet zonder reden. Het startpunt is Chur, hoofdstad van het kanton Graubünden en oudste stad van Zwitserland. De trein volgt de rivieren de Rijn en de Albula, rijdt langs steile afgronden en diepe kloven en over maar liefst 144 bruggen. Stuk voor stuk architectonische hoogstandjes van meer dan een eeuw oud. Na het passeren van de bijna zes kilometer lange Albulatunnel bereikt de trein het dorpje Bever in het dal van Engadin.

Aflevering: Zwitserland, Bernina Express 2: Pontresina – Tirano (I).

Het startpunt is het op ruim 1700 hoogte gelegen Pontresina in het dal van Engadin. De trein gaat hier snel omhoog en passeert als eerste de Morteratsch-gletjer, wat een prachtig uitzicht voor de treinreizigers oplevert. Door een kale vlakte, boven de boomgrens, bereikt de trein het hoogste punt van de route: Ospizio Bernina op ruim 2250 meter hoogte. Daarna volgt een specitaculaire afdaling: in maar negentig minuten zal de trein ruim 1800 meter dalen. Onderweg passeren gletsers, mooie dorpjes en meren en het beroemde keerviaduct van Brusio, om tenslotte in het Italiaanse Tirano te arriveren.

Aflevering: Slowakije: Zilina – Strba – Tatranska Lomnica

Rail Away is voor het eerst op bezoek geweest in Slowakije. Deze aflevering begint in de noordwestelijk gelegen stad Zilina. Na een korte kennismaking gaat de treinreis vanuit Zilina door een groene vallei op zoek naar de bergen. In Strba stappen we over op een tandradbaan en gaan de Hoge Tatra in, het gebergte in het noorden van Slowakije, aan de grens met Polen. Met nog twee verschillende treintjes rijden we vervolgens langs de bergen. Vanuit de trein is goed te zien wat de Slowaken ook bezingen in hun volkslied: De Hoge Tatra is een prachtig natuurgebied.

Aflevering: Taiwan: Taipei – Yilan + Sadiaoling – Jingtong

Vanuit de miljoenenstad Taipei in het noorden van Taiwan, voert het traject oostwaarts over de zogenaamde North-link. Als de trein bij de oostkust is aangekomen, reiken de golven van de Grote Oceaan bijna tot aan de trainrails. De rit langs de kust levert prachtige beelden op, die zowel gefilmd zijn vanuit de trein als vanuit een helikopter boven het water. Het einddoel van het eerste traject is Yilan, een stad die midden tussen het water van de vele rijstvelden ligt. In Sandiaoling nemen we dan de zogenaamde “Pinxi-lijn”, genoemd naar de stad in dit berggebied. Dit traject naar Jingtong werd een eeuw geleden aangelegd om de steenkool uit de bergen naar de kust te brengen. De mijnen zijn allemaal dicht, maar de Pinxi-lijn wordt door haar prachtige ligging nu jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht. In Rail Away reizen we mee tot het eindpunt Jingtong en zien onderweg nog wat Taiwanezen in een eeuwenoude traditie gemeen hebben met een… lampion!

 Google Streetview bekijkt de spoorlijn vast