Nieuwe Kusttram per boot gearriveerd

Advertentie

Op de stelplaats Oostende (België) is van nacht het allereerste exemplaar van 48 gloednieuwe, hypermoderne Kusttrams aangekomen. De levering was aanvankelijk eerder dit voorjaar gepland, maar de coronacrisis zorgde voor vertraging. De nieuwe tram heeft er alleszins een spectaculaire eerste tocht opzitten want hij arriveerde vanuit Spanje… per boot!

Vervoer per zeeboot

Een nieuwe tram bouwen is één ding, hem transporteren een ander. De nieuwe Kusttrams worden gebouwd bij fabrikant CAF in Zaragoza Spanje. Het is dus een flinke uitdaging om hen zo’n 1.700 kilometer verderop veilig ter bestemming te krijgen in Oostende. De allereerste nieuwe Kusttram werd begin vorige week vanuit Zaragoza naar havenstad Santander getransporteerd en vervolgens aan boord van een cargoschip geladen met als bestemming Zeebrugge. Daar gearriveerd leverde het dan ook indrukwekkende beelden op om de tram uit de buik van het schip te zien komen. Na een korte tussenstop in de haven van Zeebrugge ging de nieuwkomer vervolgens weer op transport, voor het allerlaatste deel van zijn indrukwekkende reis: de stelplaats van De Lijn in Oostende. Ook de 47 andere Spaanse trams zullen hier hun nieuwe thuishaven vinden.

Hypermoderne Kusttrams

Met de nieuwe vloot van 48 CAF-Kusttrams, type Urbos 100, gaat een investering gepaard van zo’n 100 miljoen euro. De nieuwe lagevloertrams hebben een moderne look en aerodynamische vormgeving, kunnen tot 187 passagiers vervoeren, en bieden beduidend meer comfort aan rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met kinderwagens. De fabricatie en levering van alle 48 trams zal zo’n 2 jaar in beslag nemen. Het bouwen van een nieuwe tram is dan ook een enorm karwei.

CAF Urbos 100

Dit type trams van CAF is alleszins populair. De Urbos 100 rijdt onder meer reeds rond in grote steden in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Lijn betrok haar trambestuurders bij de ontwikkeling van de nieuwe Kusttrams. Dat leidde onder meer tot specifieke aanpassingen van de gebruikersinterface in de stuurcabine.

Populair vakantie ritje

Met de komst van dit eerste nieuwe tramvoertuig schrijft de Kusttram dus een nieuw hoofdstuk. Na 40 jaar is de huidige tramvloot grotendeels aan vernieuwing toe. Een deel van deze 46 trams werd gereviseerd en zal nog enige tijd kunnen blijven rijden. De overgrote meerderheid van de huidige vloot zal evenwel in de loop van de komende twee jaar worden vervangen door gloednieuwe CAF-trams.
De nieuwe CAF-trams zullen evenwel pas rond de jaarwisseling in exploitatie kunnen. Het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, dient eerst de benodigde opleidingen te krijgen. Tevens moet er nog goedkeuring komen om de nieuwe tram in dienst te nemen op het eigen tramnet, nadat de laatste testen op eigen bodem zijn uitgevoerd.
Ook voor Antwerpen zijn CAF-trams besteld. De exacte timing van de eerste levering zal pas over afzienbare tijd kunnen worden bepaald. Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Tekst en foto’s: De Lijn