Geen florissant beeld van de DB

Advertentie

Db-schildOp woensdag 10 augustus j.l. zond het tweede Duitse net een documentaire uit over de Duitse Bahn (DB). De titel was: Auf dem Abstellgleis – die Bahn in der Krise. In de uitzending lieten de auteurs zien dat het helemaal niet goed gaat met het staatsbedrijf van onze oosterburen. Zo loopt de punctualiteit van de treinen de afgelopen jaren steeds verder terug.
DB richt zich volgens de makers van de documentaire teveel op andere activiteiten dan het laten rijden van treinen in Duitsland. Zo heeft men een vrachtwagenbedrijf (Schenker DB) en is er een busbedrijf opgezet als tegengewicht tegen busbedrijven die goedkope reizen in Duitsland aanbieden. Bovendien zijn er talrijke activiteiten in het buitenland met dochterbedrijf Arriva en men ondersteunt Saoedi-Arabië zelfs in de aanleg van een geheel nieuw spoornet.
Dit leidt er volgens de auteurs toe dat de binnenlandse verplichtingen verwaarloosd worden. Zo heeft men al bijna 30 % van het regionale aanbod verloren aan andere aanbieders, terwijl daar geld te verdienen valt. Men is ook bezig de goederentak van DB af te bouwen. De autoslaaptreinen worden inmiddels al niet meer door DB gereden omdat, aldus een reizigersvertegenwoordiger, dit product niet meer bij het imago van DB zou horen. De documentaire laat zien dat een combinatie van gebrek aan echte belangstelling van het product spoor bij het management en het onvoldoende sturen door de regering leidt tot een verarming op het spoor. De documentaire is hier terug te zien.