Niet alleen voor de RhB rit naar Arosa

Advertentie

In Chur rijdt de RhB gewoon als tram door de stad. Foto: RhB

De kans bestaat dat u in deze exclusieve Berenewagen (foto: RhB) naar het wonderschone vakantieoord Arosa gebracht wordt. Arosa ligt aan het einde van het romantische dal van het Schanfigg op zo’n 1800 m. Vroeger ging Erik de Zwart, treinliefhebber bij uitstek, in zijn jeugd met zijn ouders op vakantie naar Zwitserland in buurt van Arosa. Direct voor hun familiehuisje kwam de Rhätische Bahn voorbij. Niet alleen de trein, maar ook het landschap fascineerde hem, het zag er uit als de Märklin-baan op zolder. De imposante wereld van bergtoppen heeft een uitgestrekt wandelgebied in de zomer en veelzijdige wintersportmogelijkheden in de winter. Als redacteur ben ik tien jaar geleden in dit geweldige dorp (op wandelvakantie) geweest, nu per RhB.
Door de ligging is Arosa zeer zonnig en blijft in hoge mate van sterke winden verschoond. Omdat doorgaand verkeer ontbreekt is de lucht bijzonder schoon. Al sinds 1877 is Arosa daarom een bekend Alpien kuuroord dat geschikt is voor klimatotherapie. Men bereikt Arosa met de Rhätische Bahn vanaf Chur, maar met de auto over 365 haarspeldbochten en door ettelijke tunnels langs het kleinere vakantieoord Langwies is het ook mogelijk.
En Arosa biedt het Wintersport voor beginners, maar in de zomer is het er heerlijk toeven. Zo zijn er diverse kabelbaanverbinding. Het wandelgebied heeft alleen al in Arosa meer dan 200 kilometer afwisselende wandelpaden. De Eichhörnchen-weg – omdat ze helemaal niet schuw zijn, laten de eekhoorntjes zich op het eekhoorntjespad bij het dorp door het hele gezin voeren.

Sinds kort kunt u ook beren tegen komen
Begin juli kwam daar een attractie bij: Berenland. De reis naar het Bearsland Arosa met de nieuwe RhB speciale wagen komt u in de stemming voor de beer tijdens uw aankomst. Het innovatieve project voor dierenwelzijn en toerisme werd geïnitieerd door de vertegenwoordigers van de Arosa Bären Foundation en de Animal Protection Organisation VIER VOETERS. Op deze plaats krijgen de beren, die uit een slechte omgeving zijn gered, op een passende manier rust. Met de extra wagen brengt de RhB u graag naar Arosa en weer terug en weer terug natuurlijk.
Een boomstam op rails? Nee hoor, het is de nieuwe speciale wagen, die volgens de dienstregeling op 4 augustus 2018 – net op tijd voor de eerste open dag – op de Chur-Arosa-route, gaat rijden voor een bezoek aan het nieuwe Arosa-berenland. De Bärenlandzug doet denken aan een boomstam, zowel van binnen als van buiten, die wordt onderzocht door de verschillende bruine beren op de muren. Tijdens het openingsweekend van 4 en 5 augustus 2018 profiteert iedereen van gratis toegang tot het bezoekersplatform van het Arosa Bärenland. Op 6 augustus 2018 begint de open stelling.
Naast de kleurencombinatie proberen men vanaf het najaar een thematische brug naar Bearland te creëren met verschillende boeken over beren die je kunt gebruiken terwijl je aan het rijden bent. Zo kan de hele familie zich al voorbereiden tijdens de treinreis op de verschillende speelterreinen, themapaden en andere attracties op de berg. Met de reis in een speciale wagen is de excursie naar het Arosa-gebergte gegarandeerd een groot avontuur.
Naar dit Alpine berglandschap rijdt als een rode slang, de trein van de RhB over smalspoor naar boven. (Stadler) Over het wereldberoemde viaduct Langwies en langs het houten stationnetje van Langewies vlak bij het beroemde viaduct. Een wel heel gastvrije bijzonderheid voor de zomer is de Arosa All-Inclusive Card: daarmee krijgen toeristische gasten al vanaf één overnachting – om het even of die in een vakantieappartement, op de camping of in een hotel verblijven – voordelen of zelfs gratis aanbiedingen zoals tochten met de bergbanen de Hörnli en de Weisshorn op, het Klimpark, Toegang tot het Schanfigger museum, waterfietsen en nog veel meer zijn allemaal opgenomen in de kaart.
Er was heel wat veranderd sinds ons laatste bezoek aan dit vakantieoord in de bergen. Het Kopstation, aan het einde van het bijna 30 km traject van de RhB, dat eerst door de straten van Chur begint, is in zijn geheel vernieuwd. In de al oude Goederenloods is nu een hip restaurant gevestigd, wat de moeite waard is om een kopje koffie te drinken.

In Zwitserland doe je als buitenlander alles per trein, bus of boot met de Swiss Travel Pass. Alle informatie over de OV-voordeelpassen van het Swiss Travel System, vind je hier. Wil je voordat je naar Zwitserland alles over dit fascinerende treinenland weten, neem een kijkje voor algemene informatie over toeristisch Zwitserland op www.MySwitzerland.com. Bellen mag natuurlijk ook 00800 100 200 30. Voor dit telefoonnummer geldt het lokale tarief en je kunt er ook voor al je boekingen terecht. Foto’s Langewies en Arosa: Treinennieuws.nl