Nederlandse Spoorwegen 175 jaar

Advertentie

175 4
Tot op heden de officiële DVD

Zoals wij aan het begin van dit jaar schreven, brengen diverse bedrijven DVD’s en boeken uit brengen t.g.v. dit jubileum.
Een jubileum, zeker van het spoor en tram is altijd een nostalgisch gebeuren. Zo brengen, van den Burg beeldproducties, in samenwerking met Het Spoorwegmuseum en NostalgieNet een 4 dvd box uit. 175 jaar Spoor. Vanaf het prille begin, de geschiedenis van de Eerste spoorlijn van Amsterdam via Haarlem naar Rotterdam: Toen en Nu! Prachtige oude en nieuwe opnamen. Maar ook de concurrentie op het spoor: De groei van het aantal maatschappijen, de ingrepen van de staat om de ontwikkeling bij te sturen en de opkomst van nieuwe vervoerders op het spoor, na 75 jaar NS monopolie, kwamen zoals Lovers (Amsterdam- IJmuiden), Shortlines, ACTS en de Thalys. Niet alleen oude treinen kijken maar ook de historische facetten van het spoor: overwegwachters, seinhuizen, straatspoor, draaibruggen, de transformatie van station Amersfoort, de ontwikkeling van het tractiematerieel en verdwenen vervoer zoals de post-, kolen- en bietentreinen.
Nostalgie op het spoor: Valkenburg (L), Nederlands oudste station, afscheid van materieel uit de wederopbouw, de inspanningen van vrijwilligers en professionals tot behoud van historisch materieel en de inzet daarvan op de hoofdbaan.
Heel veel geschiedenis op de twee bonus dvd’s, zoals: Treinen door de Tijd: Verslag van het 150 jarig jubileum dat de NS in 1989 vierde. Terwijl “De Arend” rondjes draaide op het Jaarbeursplein in Utrecht, paradeerde de 3737 en vele andere stoomlocomotieven uit binnen- en buitenland voor het publiek of trokken speciaal ingelaste treinen door het land.
Stoom ‘91: De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) vierde in 1991 haar 60 jarig bestaan met een groot stoomfeest in Amsterdam. Nu was ook de snelste bedrijfsvaardige stoomlocomotief present, die eerder bij het NS jubileum verstek moest laten gaan wegens pech. Bestellen

*************************************************************************************************************************
Vignet 175 Ned.SpoorwegenDe tentoonstelling 175 jaar Spoor is van 21 juli t/m 21 september 2014 in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De TV zender NostalgieNet besteedt de komende maanden regelmatig aandacht aan 175 jaar Spoor in Nederland.
Het definitieve feestprogramma zullen wij binnenkort nader op ingaan.

*************************************************************************************************************************

175 3Passie voor stoom (DVD)
Eerder verscheen reeds de documentaire Passie voor Stoom, die laat zien hoe een aantal stoomenthousiasten met passie probeert hun droom te verwezenlijken. Het laten rijden van een personen- stoomtrein tussen Sneek en Stavoren. Gedurende twee jaar zijn ze door de camera gevolgd met als resultaat een bijna 50 minuten durende documentaire. Direct al in de eerste minuut, vraagt initiatiefnemer van het stoomtreinproject Max Kooijmans, zich hardop af of ze niet beter kunnen stoppen met het project. Passie voor Stoom toont het wel en wee van dit Friese Avontuur. De kijker maakt kennis met een aantal van de stoomenthousiasten, hun achtergrond en beweegredenen. Ook komt de geschiedenis van de voormalige stoomtrein Sneek- Stavoren aan bod. Liefhebbers van mooie stoomtreinbeelden kunnen zeker ook aan hun trekken komen.
175 2Hollands Spoor
Niet te vergeten de 4 dvd-box Hollands Spoor door het verleden neemt u met vele prachtige, authentieke beelden mee naar de oorsprong van het railverkeer. Niet alleen treinen, maar ook trams namen in deze tijd een belangrijke plaats in op het spoor. Ook toont de box het spoorverleden in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak daarna. De tijd van wederopbouw, waarin het spoor na de verwoestingen van de oorlog in sneltreinvaart hersteld werd.
De bijzondere en oude opnames uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geven een fascinerend beeld van de uiteenlopende wereld op het spoor en laten zien dat de ontwikkelingen op het spoor in de twintigste eeuw niet stil hebben gestaan.
Dvd 1 en 2 nemen u mee naar de spoorwegen in Nederland tot 1940. Niet alleen treinen, maar ook trams namen in deze tijd een belangrijke plaats in op het spoor.
Dvd 3 en 4 tonen het spoorverleden in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak daarna. De tijd van wederopbouw, waarin het spoor na de verwoestingen van de oorlog in sneltreinvaart hersteld werd. Het spoor door het verleden neemt u met vele prachtige, authentieke beelden mee naar de roerige periode vanaf 1940.
Inhoud:
Disc  1: Tramwegen-Stoomlocomotieven-Het spoortracé-Op en om het spoor
Disc 2: Honderd jaar spoorwegen-Naar elektrificatie- Aanleg miljoenenlijn-Dwarsliggers
Disc 3: De spoorwegen in oorlogstijd-Reizigers in de frontlinie-Het heuvelen-Herstellingsoord der ijzeren paarden-Wederopbouw-De reis van het zwarte goud
Disc 4: Nachtposttreinen- Tussen de wielen-Het spitsuur bij de treindienstleider-Vrouwen bij de spoorwegen
In de eerste helft van de twintigste eeuw stond de film nog in zijn kinderschoenen. Televisie bestond nog niet. De fragmenten op deze dvd zijn zo origineel mogelijk gehouden. De kwaliteit van deze beelden kan daarom verschillen van de huidige norm. Omdat geluid zeldzaam was, bevat deze box enkele stille fragmenten. Speelduur 240 minuten
dvd 2Reeds voor de vakantie van Treinennieuws.nl kondigden wij de onder de kop: de DVD NS al 175 jaar een trouwe vriend de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen al aan. Spoorwegen veranderden de wereld. Tijdens de industriële revolutie waren de spoorwegen hét symbool van de industriële vooruitgang. De geschiedenis van de spoorwegen in Nederland begon op 20 september 1839, met de opening van de spoorlijn Amsterdam – Haarlem. Sindsdien is er heel wat veranderd. Verschillende fusies leidden in 1938 tot de vorming van een landelijke spoorwegmaatschappij, de NS NV. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Nederlandse spoorwegnet heropgebouwd en tegelijkertijd gemoderniseerd. Stoomlocomotieven maken geleidelijk plaats voor diesel- en elektrische treinen. dvd 2In de 4 DVD box, die deze week als eerste jubileum noviteit uit kwam, ziet u de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen, haar trajecten, de stations, de innovaties en de evolutie, die ons spoor heeft gemaakt tot een uitgebreid netwerk. Uiteraard is er ruim aandacht voor de verschillende prachtige treinen die ons land ooit doorkruisten. Mooie herinneringen zullen weer tot leven komen met ‘De Geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen’. U blijft gespannen kijken van het begin tot en met het Fiasco van de Fyra treinen. Deze DVD-Box is volgens ons een compleet overzicht hoe het de Nederlandse Spoorwegen ver ging. Maar liefst 430 minuten oftewel meer dan zeven uur beeldmateriaal verzameld voor echte treinliefhebbers. Een DVD die u moet hebben in uw collectie. Natuurlijk kunt u bovenstaande DVD’s bestellen via Treinwebshop.nl (Als u de kortingscode Treinennieuws gebruikt krijgt u bovendien gratis een klein presentje) en andere bekende webshops.