Nederlandse Modelspoordagen 2010

Advertentie

Mocht u afgelopen weekend Utrecht misgelopen zijn, op 11 en 12 december kunt u een herkansing krijgen, want dan staat de beurshal van Expo Rijswijk in het teken van de 16e editie van de Nederlandse Modelspoordagen
Er zijn door de organisatie verschillende verenigingen en thuishobbyisten geselecteerd die tijdens dit weekend hun zelfgebouwde modulebanen exposeren. U kunt een combinatie verwachten van kleine banen met verfijnde details en grotere banen vol elektronische snufjes. Zo kunt u de baan verwachten van: Spijkspoor met een fictief spoorwegnet zoals dat gesitueerd zou kunnen zijn in Noordwest Duitsland rond de rivier de Ems in de periode 1958 tot 1962. De bezoeker maakt een denkbeeldige reis van één van de Noordzee eilanden via een kustplaats naar het achterland, waar het veenbedrijf nog in volle gang is.
Flintfield is een model van een fictief kopstation in East Anglia, Engeland. De afgebeelde tijd is ongeveer 1900, in de hoogtijdagen van de spoorwegen in dit geval de Great Eastern Railway (G.E.R.). De bediening gebeurt gelijktijdig aan de voor- en achterzijde van de baan, zodat er twee treinen tegelijk kunnen rangeren. Model Spoorweg Vereniging Weert (MSVW) stelt hun houten baan met schaal O tentoon. Zowel de locomotieven als de rails zijn van hout. Leuk voor de jeugd! De modelbaan ‘Het Eiland Waan’ toont een interlokaal elektrisch trambedrijf in schaal 0 (1:43½). De modelbaan is geïnspireerd op het trambedrijf op het eiland Man (Isle of Man) in de Ierse Zee. Landschapselementen, railvoertuigen, gebouwen, e.d. zijn ontleend aan dat eiland. Niet gebruikelijk bij modelspoorbanen, maar wel bij sommige modeltrambanen: de trams krijgen consequent hun elektrische voeding uit de bovenleiding, net als bij de echte tram. Beide spoorstaven vormen samen de retourleiding. De spoorwijdte is 22,5 mm; dat is meterspoor in schaal 0 (waarvan de standaardspoorwijdte 32 mm is).

Daarnaast zijn aanwezig:

o Maria Höhe
o Cold Creek
o Het Eiland Waan
o HMG (Haagse Module Groep)
o Rae Bridge
o Forks Creek Yard
o Irgendwo
o Modelbouwkermis van Dhr. D.H.J. Jansen
o Spoorgroep NEDTRAK
o Voornse Modelspoor Vereniging (VMV)
o Punta Marina
o Het Uiversnest
o Schilderijen van Dhr. J.A. Kaas
o BeneluxSpoor.net
o Stichting Modelspoorwijzer.net
o NVBS Rail Theater

Naast de tentoongestelde banen kunt u dit weekend vele stands van winkeliers verwachten, waar de nieuwste modellen van bekende merken als Roco, Märklin en Fleischmann worden aangeboden. Ook worden materialen aangeboden van kleinere en oudere merken als Egger-Bahn, Jouef en Lima. Tevens vindt u achtergrondmateriaal, scenery, railsen, elektronica, gereedschappen, computerprogrammatuur, video- en fotomateriaal, boeken en tijdschriften.

Kortom plezier voor jong en oud!

Algemene informatie
Datum: 11 & 12 december in Expo Rijswijk, Volmerlaan 12, 2288 GD Rijswijk (ZH). Geopend van 10.00 – 17.00 uur. Entree volwassenen: 8,-, kinderen 3 t/m 11 jaar: 3,- en kinderen t/m 2 jaar: GRATIS. De locatie is zowel met auto als met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken. Diverse gratis parkeerplaatsen in de omgeving. Kijk op hier voor meer informatie of bel 070-3075900.