Na 27 jaar directeur af

Advertentie

afscheid Paul van Vlijmen s
In de Zilveren Stadsmedaille is de volgende inscriptie aangebracht:
Drs. P.M.L. van Vlijmen
MuseumMachinist zette Utrecht op het juiste Spoor 2014

Het Spoorwegmuseum nam afscheid van directeur Paul van Vlijmen

 

Gisteravond namen personeel en relaties feestelijk afscheid van Paul van Vlijmen als directeur van Het Spoorwegmuseum. Van Vlijmen was 27 jaar werkzaam bij het museum, waarvan 25 jaar als directeur. Per 1 november wordt Van Vlijmen directeur van de Stichting Defensiemusea.

Paul van Vlijmen heeft een sterk stempel gedrukt op het museum. Beginnend met de verbouwing in 1989 ter ere van 150 jaar spoorwegen, de opening van het vernieuwde museum in 2005 en recent nog met de prijswinnende attractie De Vuurproef. In de 27 jaar dat Paul bij het museum werkte organiseerde hij spectaculaire tentoonstellingen zoals ‘Royal Class’ en ‘Sporen naar het front’ en succesvolle evenementen als Winter Station. De grote vernieuwing van 2005 is de meest in het oog springende verandering die op het conto van Van Vlijmen geschreven kan worden. Met het baanbrekende museumconcept rond de vijf werelden van het spoor, met als rode draad educatie door vermaak, zette Paul het museum nationaal en internationaal op de kaart als vooruitstrevend, vernieuwend en avontuurlijk. Vorig jaar groeiden de bezoekersaantallen naar 362.000, dit jaar verwacht het museum boven de 400.000 bezoekers uit te komen.
Ook reikte de loco-burgemeester van Utrecht, mevr. M. Jongerius, de Zilveren Stadsmedaille uit aan de heer Van Vlijmen. Hij ontvangt de stedelijke onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid bij het Spoorwegmuseum. De heer Van Vlijmen heeft ruim 30 jaar een belangrijk stempel gedrukt op het culturele klimaat in Utrecht. Hij is de nestor van de Utrechtse museumdirecteuren, wiens invloed inspirerend en cruciaal was voor de samenwerking tussen de musea. Zo was hij de drijvende kracht achter grote publieksevenementen zoals de Utrechtse museumnacht (sinds 2001) en “De 7e Hemel” in 2006. Voorts was hij bestuurlid van het CU Kidsfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds regio Utrecht en tot op heden bestuurslid van Theater Kikker. Hij is reeds jarenlang bestuurslid van de Nederlandse museumvereniging.