Museumsbahn mit Zukunft

Advertentie

Werner Wocher is een echte spoorwegfreak. Na meer dan drie jaar heeft de co-voorzitter van de Vereniging tot Behoud van de Etzwilen-Singen Spoorlijn (VES) een uitgebreid boekwerk gepubliceerd. Het boek werk gaat echt over alles wat met deze spoorlijn te maken heeft, in verhalen, gedichten, schetsen, plannen , foto’s en grappige karikaturen. Een geweldig naslagwerk en bijna geheel in kleur. Dit boek kunnen Märklin/TRIX leden met korting kopen.
“Waarschuwing, virus”, ontvangt Werner Wocher je voor een interview. Maar hij bedoelt niet het coronavirus, maar het spoorwegvirus. “Sinds mijn tweede verjaardag toen ik een Märklin-trein kreeg, ben ik ermee besmet”, zegt de 79-jarige Werner Wocher die sinds zes jaar lid van de Vereniging tot Behoud van de Spoorlijn Singen – Etzwilen (VES), een grens overschrijdende spoorlijn tussen Zwitserland en Duitsland. Nu publiceert hij zijn grote wens: een veelomvattend boekwerk getiteld “Unsere Museumsbahn mit Zukunft”.

Wonen in een spoorwegsfeer

“Behalve liefde is er voor mij niets beters dan plannen tekenen”, zegt de inwoner van Singen. Na zijn stage als tekenaar bij de bouwafdeling van de stad Singen werkte o.a. in Schaffhausen. Deze Duitser woont al 55 jaar in Zwitserland. “Thuis hangt er een spoorwegsfeer. Binnen en Buiten is er een modelspoorbaan met het treinstation van Singen natuurlijk”
Het boek is een veelomvattend werk dat heel veel informatie geeft over alle details van de Etzwilen-Singen-spoorlijn. “Voor clubleden van deze baan betekent het de Bijbel “, zei Werner Wocher ergens op een internet site.

Boekwerk om te hebben

De spoordriehoek Schaffhausen-Etzwilen-Singen komt overeen met het huis van Werner Wocher, de genaturaliseerde Zwitser. “Ik ben hier opgegroeid en zal altijd mijn thuis zijn.” “Het boek moet leuk zijn”, zegt Werner Wocher. Het is gestructureerd volgens de stations en kilometers van de treinreis van Etzwilen naar Singen, elk station wordt afzonderlijk benaderd en tot in detail verlicht. De modelbouwers kunnen gemotiveerd beginnen.

Onder de Etzwiler draaitafel

Een belangrijke mijlpaal was de heropening van de spoorlijn in 2020. Voor het eerst in 51 jaar reed er een passagierstrein op het traject.
Kortom alles over deze grensoverschrijdende spoorlijn van Zwitserland naar Duitsland staat in dit boekwerk wat in eigen beheer wordt uitegeven: geschiedenis, documentatie van de railsystemen, rollend materieel, bouw- en civiele techniek, clubactiviteiten, museumoperaties, verhalen en toekomstperspectieven. Een bijdrage aan de lokale geschiedenis en spoorweggeschiedenis uit Zwitserland. Na lange tijd werd deze lijn officieel heropend.

Bron en foto’s: Werner Wochner

Titel: Unsere Museumsbahn mit Zukunft

Uitgever :   Werner Wocher
Taal :           Duits
Paperback : 235 pagina’s
Boekvorm:   Paperback

Pagina’s:       233
ISBN- 10 :    3033081592
ISBN-13 :      978-3033081598
Prijs:             € 40,- (denk aan de portokosten)
Het boek is direct te bestellen bij buchshop-etzwilen-singen.ch

 

Märklin/TRIX leden krijgen korting (Zie het Clubblad van Märklin of TRIX)