Mooiste Treinstations Ter Wereld

Advertentie

zurich
Copyright: Arcadis Nederland B.V

Er staan zestien Europese steden in de top 20 van de vernieuwde Sustainable Cities Index van Arcadis. Op nummer één in de index staat Zurich gevolgd door Singapore en Stockholm. De Europese steden Wenen, Londen en Frankfurt staan op vier, vijf en zes. Ondanks deze goede score kunnen Europese steden nog wel verbeteren als het gaat om de balans tussen de drie pilaren van duurzaamheid. Arcadis onderzocht de steden op diverse punten. Amsterdam staat op de 11e plaats en Rotterdam op de 19e plaats tegen respectievelijk de vierde en vijfde plek vorig jaar. De reden dat de Nederlandse steden zijn gezakt is tweeledig. Dit jaar zijn er honderd steden onderzocht in plaats van vijftig.

Zoover onderzoek treinstations

Reizen met de trein is de ideale manier om een land te ontdekken. Vanuit je luie stoel kun je heerlijk ontspannen genieten van het uitzicht. En je komt op bijzondere plekken terecht. De stations op vakantie zijn vaak een lust voor het oog! Zoover heeft de mooiste treinstations ter wereld voor ons op een rijtje gezet.

Station Antwerpen Centraal
Voor een van de mooiste stations van Europa hoef je niet ver te reizen. In slechts een half uurtje vanaf het treinstation in Rotterdam ben je al op Antwerpen Centraal. Het gebouw is ontworpen in een eclectische stijl en zit vol art deco elementen. Het meest opvallende kenmerk is de fantastische lichtkoepel in de centrale hal. Als je wel eens in Rome bent geweest, valt je misschien wel op dat deze is gebaseerd op het Pantheon. Het treinstation in Antwerpen werd onlangs volledig gerenoveerd. Dit zie je vooral terug in de plafonds boven de perrons. De glazen daken zijn vervangen door kunststof om het gewicht te beperken. Sinds de verbouwing telt het station wel veertien perrons, verdeeld over drie niveaus. Het gebouw komt na de renovatie nog beter tot zijn recht. Het treinstation is niet voor niets een populair object voor fotografen, tekenaars en schilders.

st-pancras-uk
St. Pancras International in Londen
Londen kent meerdere treinstations, maar het mooiste is zeker St. Pancras International. Misschien ken je het station wel uit de Harry Potter-boeken. De Zweinstein Express vertrekt hier namelijk vanaf het fictieve perron 9 ¾. Dit is ook het station waar je vanuit Brussel of Parijs aankomt met de Eurostar. Het supermoderne complex is gebouwd in Victoriaanse stijl. De perronoverkapping is 210 meter lang, 74 meter breed en reikt in het midden tot wel dertig meter hoog. Deze overkapping wordt beschouwd als een van de grootste technische prestaties van het station. Binnen vind je een ruime selectie van winkels, restaurants en bars. Hier struin je urenlang rond van designershops naar souvenirwinkeltjes. En je kunt een glaasje drinken in de langste champagnebar ter wereld. Toe aan wat frisse lucht? Als je uit het station loopt, sta je direct midden in het bruisende centrum van Londen.

grand-central-terminal-new-york
Grand Central Terminal in New York
In het centrum van The Big Apple ligt het treinstation met de meeste perrons ter wereld: Grand Central Terminal. Dit station heeft maar liefst 44 perrons en 67 sporen. Zelfs als je niet met de trein reist, is het de moeite waard dit gebouw in New York te bezoeken. Er is namelijk veel meer te ontdekken dan alleen treinen. Vooral de grote centrale hal is een echt kunstwerk. Een filmliefhebber zal deze zeker herkennen. De hal heeft namelijk al vaak gediend als decor in grote Hollywoodproducties. Vergeet niet omhoog te kijken. Na een van de vele restauraties kwam een astronomisch plafond tevoorschijn. Ga ook even langs de fluistergalerij. Bij de eethal kunnen de bogen van keramiek een fluistering laten klinken alsof je naar de andere kant schreeuwt. Ga ieder aan één kant van een boog staan en je zult je verbazen over wat je hoort!

haydarpaa-station-istanbul
Haydarpaşa Station in Istanbul
Als je op vakantie bent in Turkije, mag je een bezoekje aan het treinstation in Istanbul zeker niet overslaan. Haydarpaşa Station is het belangrijkste historische gebouw van de stad. Het station heeft maar liefst zes verdiepingen en wordt voor de helft omgeven door water. Het werd geopend in 1908 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de drukste knooppunten van Oost-Europa. De prachtige ligging en de buitengewone inrichting maken het bouwwerk een waar genot om naar de kijken.
Vlak voor het station meren dagelijks ferry’s aan. In de zomer is het leuke veerpontgebouwtje aan de kade de perfecte plek voor een verkoelend drankje. Het mooiste uitzicht op het gebouw heb je vanaf het water. Neem bijvoorbeeld een ferryboot over de Bosporus om het majestueuze treinstation van alle kanten te kunnen bekijken.

chhatrapati-shivaji-terminus-mumbai
Chhatrapati Shivaji Terminus in Mumbai
India is het perfecte land om met de trein te ontdekken. Een van de drukste treinstations ter wereld ligt in de metropool Mumbai. Dagelijks maken zo’n drie miljoen reizigers gebruik van Chhatrapati Shivaji Terminus. Het bouwwerk werd ontworpen door een Britse architect en bestaat al sinds 1888. In India is het een echt symbool voor de technologische vooruitgang in het land. Het treinstation is een mix van Victoriaanse en Indische stijlen en wordt zelfs erkend op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Binnen in het station loop je door indrukwekkende grote ruimtes met hoge plafonds, ingericht door studenten van de Bombay School of Art. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant is het gebouw aangekleed met prachtige standbeelden. De zuilen van de hoofdingang worden gesierd door een leeuw en een tijger. Een leuk weetje: De leeuw vertegenwoordigd Groot-Brittannië en de tijger staat symbool voor India.

Heb jij wel eens een van de mooiste treinstations ter wereld bezocht? Of wil je er een toevoegen aan het lijstje? Laat het ons weten in de reacties.

Bron en copyright foto’s stations:  Zoover                                                                                         zoover