Mooi cadeau voor Sint of Kerst

Advertentie

Met Sint en Kerst voor de deur, kan je een Treinliefhebber niet beter blij maken dan met een mooi boek. (trein mag natuurlijk ook) Wij geven hieronder drie boeken die het geven of ontvangen waard zijn.

WBOOKS is uitgever van geïllustreerde boeken op het gebied van geschiedenis en kunst. Daar horen natuurlijk bijzondere boeken over treinen bij. De boeken verschijnen veelal in samenwerking met musea, archieven en andere partners en zijn een bezit voor iedereen die alles over de treinen en lijnen wil weten.

Amsterdam – Utrecht. Van Rhijnspoor tot Randstadspoor

Amsterdam – Utrecht: eigenlijk de oudste spoorlijn van Nederland

Van de makers van de Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland

Als politiek-economische bezwaren en gebrek aan investeerders geen rol hadden gespeeld, dan had in – pak ‘m beet – 1837 de eerste etappe van de Rhijnspoorweg van Amsterdam naar Pruisen geopend kunnen worden. Nu kunnen we lezen dat Amsterdam – Utrecht de tweede spoorlijn van Nederland werd, na Amsterdam – Haarlem die in 1839 de primeur had.
De route over Utrecht bleek een schot in de roos, want met de daarna volgende aansluitende lijnen van Rotterdam en Den Haag naar Utrecht ontstond wat decennia later bij de NS het middennet zou heten. In 1934 voerde NS hier als eerste ter wereld een starre dienstregeling in met ultra-moderne, gestroomlijnde dieseltreinstellen, na vier jaar opgevolgd door nog sneller elektrisch materieel. De elektrificatie werd verweven met de Spoorwegwerken Utrecht en met de Spoorwegwerken Amsterdam, een huzarenstuk waarin de spoorweginfrastructuur in Utrecht en de oostelijke stadsdelen van Amsterdam hun nog altijd bestaande vorm kreeg.
Men heeft hier dan wel ruim 30 jaar op moeten wachten, vaak letterlijk: voor zeer lang gesloten overwegen. Het Amstelstation kwam, het Weesperpoortstation verdween en na 25 jaar kwam er eindelijk een stukje van de Ringspoorbaan om Amsterdam gereed. Eind jaren veertig werd de op drassige veengrond gelegen spoorbaan verzwaard met betonplaten om hogere snelheden mogelijk te maken en in de jaren zeventig werd de Amsterdamse metro geïntegreerd met de spoorlijn. Rond de eeuwwisseling werd de lijn grotendeels viersporig. Nog altijd draagt dit traject de kenmerken van de Hogesnelheidslijn Oost naar Arnhem die het had moeten worden, maar die (alweer) door politiek-economische bezwaren in de kiem is gesmoord. Nu stijgt het aantal intercity’s tot duizelingwekkende hoogte en functioneren ertussenin de sprinters van Randstadspoor en Regionet, aldus de auteur V.M. Lansink en J.M. ten Broek
Het verleden en het heden van een spoorlijn waaraan in 175 jaar eigenlijk alles is veranderd, zijn samengebracht in dit mooie en rijk geïllustreerde boek. Een Sint of Kerst cadeau bij uitstek, maar dan nu bestellen.

Amsterdam – Utrecht. Van Rhijnspoor tot Randstadspoor

ISBN : 978 94 625 8292 7

Omvang ; 168 pagina’s

Formaat: 24,5 x 30,5 cm

Aantal afbeeldingen en foto’s 252

Uitvoering: gebonden

Prijs : € 29,95

Een tweede boek waar je veel plezier mee doet is SPOOR editie 29. Dit is een boekwerk dat ook dit jaar weer in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoorwegen in Nederland geeft, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, want er kwam heel wat bij, maar ook voor exploitatie en infrastructuur. Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten. Deze editie van Spoor is weer ingedeeld in de volgende hoofdstukken Reizigersvervoer – Goederenvervoer – Afvoer, sloop en verkoop – Railmusea – Infrastructuur . Kortom een boekwerk met veel informatie over de spoorwegen van nu. Het hele reilen en zelen van de Spoorwegen in Nederland

Spoor 29

ISBN: 9789059612020

Afmeting: 21 x 29,7

Omvang: 144 pagina’s

Auteur: Peter van der Meer – Marcel van Ee

Prijs: € 29,90

Bestellen kan hier

 

Amsterdam Resized is een boek zoals je Amsterdam eigenlijk maar weinig ziet. Amsterdam herleid tot een Madurodam-versie? Fotograaf Jasper Léonard turnt Amsterdam met zijn Tilt-Shiftlenzen om in een intrigerende maquette. Hij maakt van de grachten stroompjes met minibruggetjes en van de joggers in het Vondelpark Playmobil®-poppetjes. Kortom: Amsterdam zoals u het nog nooit zag. Amsterdam Resized geheel inkleur geeft prachtig weer hoe je Amsterdam vanuit de lucht ziet. Leuk klein cadeau kan je hier bij Uitgevrij Lannoo voor ¼ 16,99 (denk aan de portokosten) bestellen

Amsterdam Resized

gebonden

omvang 144 blz.

ISBN 9789401454360

Wilt u altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Klik hier en geef u dan op voor onze GRATIS berichtendienst.