Modelspoorbaan station van Karton in plaats van plastic

Advertentie

Archistories_05Voor de kleinere modelspoorschalen zoals Z en N, is er heel wat minder keus in scenery dan voor HO. Zo bracht Märklin in de begin jaren van Mini Club (Spur Z), zelf maar huisjes en een station op de markt. Natuurlijk volgenden na enkele jaren, toen bleek dat Z een blijvertje was, ook de andere merken zoals Noch, Kibri en archistories_01sFaller. Door de nieuwe technieken zoals laserprinter en 3D printen wordt het steeds makkelijker om ook voor deze kleiner schalen alles te maken wat de modelspoorder wenst. Tijdens een bezoekje van ons aan de mooie Conrad modelspoorsite vonden wij het geheel nieuwe ARCHISTORIES met bouwpakketten voor Z en N.
Enige jaren geleden ontstond ARCHISTORIES van Frank Drees. Hij groeide op in Lingen stadje 20 km over de grens bij Denekamp. Hier begon hij met hard karton en licht snijtechniek modellen te maken in nieuwe perspectieven. ARCHISTORIES is een producent, maar ook leverancier aan Märklin. De nieuwe modellen worden zowel voor N maar ook voor Z-Spoor gemaakt. Doordat ook in Duitsland veel gebouwen gesloopt worden, begon Frank zich te interesseren in architectuur. Hij begon documentatie van oude fabrieken en gebouwen te verzamelen, die je nu kunt zien op site van Conrad. Ook ging hij uiteindelijk architectuur studeren.
Het ARCHISTORIES programma omvat kits van vele en zeer gedetailleerde modellen, bijvoorbeeld voor de eigenaar van een bedrijf, architect of particulieren. De kwaliteit van de producten waren voor Märklin overtuigd genoeg. Er worden steeds meer gebouwen en huizen ontwikkeld en geproduceerd. Op de twee jaarlijkse Z-Spoorbeurs in Altenbeken (Duitsland), maar ook op andere beurzen, toonde deze firma alle bestaande modellen tot voor kort de kleinste modelspoor schalen.
archistories_06sAlle gebouwen met de naam ‘Torrnstein’ zijn ontworpen en gemaakt voor een mooie reeks op uw baan. Ze hebben geen echt voorbeeld model, maar hebben de typische ontwerp motief, zodat kopers van deze ARCHISTORIES modellen op een samenhangend geheel kunnen rekenen, wat goed met elkaar harmonieert.
Er is niets beter dan karton, vindt Frank Drees dat kan je natuurlijk van hem verwachten, maar dat vinden wij nu ook. Je zou haast zeggen: niets is meer geschikter dan karton. Maar veel modelspoorders kennen en vertrouwen op plastic kits. Daarom hebben ze bedenkingen voor karton. De ARCHISTORIES modellen zijn alleen verpakt in een kartonnendoos als verpakkingsmateriaal, maar in de doos zitten de onderdelen van het mooiste gekleurde, stijve kartonnen van hoogste kwaliteit, die de modelspoorder kan en mag verwachten. Natuurlijk zijn er vooroordelen op iets nieuws groot. Maar na het openen van de verpakking, kan men haast niet geloven dat het van karton is. De vooroordelen zullen dan ook snel verdwenen zijn.
De grootste uitdaging was huisjes en een mooi station voor de kleinere schalen zoals Z en N te produceren. De kleine schalen was gewoon de grootste uitdaging om een goed en gedetailleerd schaalmodel te produceren. maar wat in Z en N kan, kan ook in nog kleinere schaal zoals T3, de nog kleinere schaal. Met de technieken van nu is eigenlijk alles mogelijk. Frank Drees: Ik kan echt elke schaal bewonderen, want elke grootte heeft zijn eigen charme. Ik heb de meest verbazingwekkende banen gezien.
“Een goede laserkit is te herkennen aan een zeer hoge pasnauwkeurigheid, stabiliteit, zonder vervorming, evenals het gebruik moet van hoge kwaliteit zijn. Een goede laser kit combineert ook de ene kant, een harmonisch evenwicht design – het artistieke deel van het werk – met geavanceerde aansluittechniek aan de andere kant – dit is het technische gedeelte. Persoonlijk ben ik veel te overtuigd door deze techniek. Ontwikkeling en zorgvuldigheid van het product kost tijd. Alle bouwpakketten hebben een bouwhandleiding en de kwaliteit van een goed product. ARCHISTORIES richt zich op kwaliteit de klant moet kunnen vertrouwen op het product”, aldus Frank Drees.
archistories kraanWij weten dat er bezwaren van modelspoorders tegen onbekend materiaal bestaan, maar dat zal zo verdwenen zijn naar het eerste ARCHISTORIES model op hun baan, zoals deze kraan. Elk product is wel zeer complex, wordt vaak getest en is van een duidelijke Duitse en Engelse bouwinstructie voorzien. Natuurlijk wel eerst deze instructie zorgvuldig lezen niet zoals het in het algemeen gebeurt direct beginnen. Eerst lezen en dan bouwen, want dan kan er niets mis gaan. Bij Conrad hebben ze vele verschillende modellen, allemaal op voorraad. Dus bestellen en twee dagen later in huis.

WatertorenJe moet het gewoon eens proberen en misschien dan eerst kiezen voor een goedkoop model om mee te beginnen. Wat kan er gebeuren? Het zal waarschijnlijk een aangename verrassing zijn en zeker niet misstaan op je baan. Niet alleen voor Z-Spoorders, want naast alle Z-producten komen geleidelijk ook de N schaal modellen, maar ook HO wordt niet vergeten. Natuurlijk heeft Conrad ook nog  andere marken leverbaar zoals: Faller.

Met dank aan Holger Späing van, Trainini® die wij op Eurospoor mochten ontmoeten met zijn geweldig Z-Spoorbaan. Zie ook de Z-Spoor site.

Karton 3
De inhoud van de kartonnen doos voor de Watertoren