Op de foto: Malletloc van de Chesapeake & Ohio Railroad –
De modelbouwdagen die dit weekend – 12 en 13 januari – in drie hallen van het evenementencomplex ‘De Broodfabriek’ in Rijswijk (ZH) worden gehouden, zijn zowel verrassend als traditioneel. Traditioneel door de aanwezigheid van zo’n 150 stands met nieuwe en gebruikte artikelen voor de modelbaan – van treinen tot scenery – en diverse hobbyisten- en museumorganisaties op spoorweggebied. Absoluut verassend door de prachtige tentoonstellingsbanen en door wat inventieve modelbouwers weten te bereiken met papier en lego.
Indrukwekkend is de baan – totaal 140 meter rails – van de Grootspoor Groep Nederland, met als centrum station Valkenburg (Lb). Er rijden tegelijkertijd vier diesel- en stoomtreinen; grotendeels LGB- en Pikomaterieel, maar ook zelfbouw. Een volautomatische LGB-combinatie van Deutsche en Rhätische Bahn, met onder andere een zelfbouw historisch motorrijtuig van het Berninalijn, wordt tentoongesteld door de Technische Hobbyclub van de NZH uit Haarlem.
Ook een opstelling van Lego valt op, bestaande uit een stadswijk met een tram, een locomotievendepot met emplacement en een apart spoortraject. Enrico Lussi van het locdepot vertelt dat hij zijn locomotieven en rijtuigen zelf bouwt met gangbare lego-onderdelen. Eerst maakt Enrico met behulp van software een 3-D model en dan zoekt hij het bouwmateriaal erbij, dat gewoon in de handel is. Het geheel rijdt en maakt een zeer natuurgetrouwe indruk. De bouw van een Duitse loc BR 23 kostte hem een half jaar.
LGB en ook de kleinere formaten als Ho en N hebben hun plaats op modelbaangebied al ruimschoots bevochten of van oudsher bezeten, maar het lijkt erop dat ook lego nu aan een opmars bezig is. Bij de overige tentoonstellingen zijn bijzondere inzendingen, zoals het diorama van een Mongools kampement van regionale tenten uit België en een Engelse spoorlijn met station, hijskraan, stoomtrein, naastliggend dorp en vallei met viaduct. Het geheel ademt de Britse zin voor detail, maar is deze keer van een Nederlandse bouwer, Ton Tripton. Hij noemde het station dan ook ‘Tripton by the Sea’. Alles is eigenbouw en precies op de juiste schaal, vertelt zijn collega C. de Jong uit Haarlem, die ook materieel meebracht.
Bepaald adembenemend is het grote model van een mallet stoomlocomotief van de Amerikaanse Chesapeake & Ohio Railroad, gemaakt van papier! Vanaf 1991 heeft bouwer Gerard van den Hondel uit Schiedam eraan gewerkt en dit jaar legt hij er de laatste hand aan. Alles is tot in de kleinste onderdelen nagebouwd: pompen, koppelingen, leidingen, drijf- en koppelstangen. De Schiedammer kent papier ‘tot in alle vezels’, want hij werkte vroeger bij een drukkerij. ‘Het is leuk te ervaren hoe je iets kunt maken’, zegt hij bijna achteloos. Alleen al zijn kunstwerk maakt een bezoek aan de modelbouwdagen in Rijswijk de moeite waard. foto’s Hans van Lith