
De directie van het Rotterdamse Openbaar vervoerbedrijf RET kon vorig jaar tevreden terugkijken op een succesvol 2019, met als een van de hoogtepunten het in gebruik nemen van de metrolijn naar Hoek van Holland. Niemand vermoedde dat enkele maanden later een verwoestend virus, dat op de hele wereld toesloeg, de reizigersaantallen in tram, bus en trein met 80 tot 90% zou doen dalen. De dienstregelingen van het OV werden sterk beperkt. Inmiddels lijkt er enige verbetering op te treden. Trams en bussen rijden al weer vaker000. Er is intensief overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en NS zowel als RET rekent erop dat per 1 juni de normale dienstuitvoering wordt hervat.
Hoe dan ook, de cijfers van de RET over het recordjaar 2019 zijn het waard te worden weergegeven. Het aantal reizigerskilometers steeg met 2,8% en de inkomsten bedroegen € 488.000.000. Dit betekende een winst van € 5.800.000. Na de nodige vertraging ging op 30 september de nieuwe metrolijn B ‘Rotterdam Nesselanden – Hoek van Holland’ van start. De belangstelling was direct groot. Per werkdag maakten gemiddeld 27.000 reizigers gebruik van de nieuwe verbinding. Dit was ver boven de verwachting. De metro als geheel vertoonde 5% stijging van het aantal passagiers en was daarmee het hardst groeiende bedrijfsonderdeel. De gebruikers van het openbaar vervoer waren doorgaans tevreden: zij gaven de RET een 7,9.
De RET introduceerde in 2019 ook de eerste 55 elektrische bussen. Dit accentueert de activiteiten op gebied van de duurzaamheid. Met de ENECO sloot de Rotterdamse vervoersondeneming een nieuw energiecontract, dat erop is gericht de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen. ‘Hiermee is de RET hard op weg in 2030 100% schoon te rijden en haar reizigers energiepositief openbaar vervoer aan te bieden’, aldus de directie.
Vertrouwen ondanks corona
Als de diensten per 1 juni als vanouds worden uitgevoerd, zal het aantal reizigers naar verwachting 40% van het normale aantal bedragen. De RET gaat ervan uit dat deze reizigers dan verplicht mondkapjes zullen dragen, net als overal in tram, metro, bus en trein.
Ondanks de tegenslag van het coronavirus en de onzekerheid in de nabije toekomst, blijft algemeen directeur Maurice Unck geloven in het nut van investeringen in het openbaar vervoer: Zolang er in deze regio 200.000 huizen worden bijgebouwd, is het noodzaak om de investeringen daarmee gelijk te laten lopen. Bovendien kun je daarmee het verdienvermogen van de regio blijvend versterken en de economie aanjagen. En dat is juist in deze tijden van belang.’ Tekst: en foto: Hans van Lith
