Met een Smile door de Gotthardtunnel

Advertentie

Het Bundesamt voor Transport (FOT) in Zwitserland, heeft de nieuwe hogesnelheidstrein SMILE van Stadler gisteren 4 april 2019, toestemming geven om door de tunnel te rijden. De SBB Giruno, zoals de SBB deze trein noemt, met een snelheid tot 200 km per uur met één tractie op de Zwitserse netwerk rijden. Dat heeft de SBB vandaag aankondigt en het plan is dat de Giruno vanaf deze zomer geleidelijk in dienst zal komen.
Dit maakt de weg vrij voor de nieuwe Gotthard-trein van de SBB, voor de eerste keer te rijden met passagiers door de 57 km lange tunnel, die geopend werd in 2016. De SMILE heeft sinds april 2017 er honderden testritten opzitten en wel in de vier geplande landen Zwitserland, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Hier lees je nog meer over deze mooie tunnel.
De Giruno met veel comfort
De Giruno biedt passagiers met een dubbele tractie tot 400 meter in totaal 810 zitplaatsen. De treinen zijn uitgerust met een ingang voor de verschillende platformhoogten in Zwitserland, Oostenrijk en Italië en Duitsland. De Giruno heeft rolstoeltoegankelijke plaatsen en toiletten. Over het comfort: je mobiele telefoon en stopkontakten zullen wij het maar niet hebben, want dat is in nieuwe treinen tegenwoordig heel gewoon. Moderne verlichting met energiezuinige LED lampen. Het gehele interieur is genereus en helder.
29 nieuwe treinen
Sinds eind 2016 is de Gotthard-basistunnel – de langste spoorwegtunnel ter wereld – in bedrijf. Tegen het einde van 2020 zal ook de Ceneri-basistunnel van de vlakke spoorweg door de Alpen klaar zijn. Met het oog op de verwachte toename heeft de SBB 29 treinen bij Stadler besteld met diverse opties. De elfdelige elektrische tractie-eenheden hebben meerdere systemen aan boord en kunnen een snelheid van 250 km per uur halen. Stadler ontwikkelde en bouwde de nieuwe trein in oktober 2014 in slechts 23 maanden na de ondertekening van het contract. Drie maanden later werd de eerste trein in gebruik genomen. Het werd voor het eerst gepresenteerd aan het publiek op InnoTrans 2016 in Berlijn. Stadler noemt de hogesnelheids familie “SMILE”. De SBB heeft ze de naam “Giruno”, een afgeleide van de naam Reto-Romaans voor Buzzard gegeven.

Wil je zelf met deze trein door de langste tunnel van de wereld , hier wat reisgegevens: Je kan natuurlijk met de ICE naar Basel, maar SWISS vliegt 4x per dag van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reserveringen: www.swiss.com In Zwitserland doe je natuurlijk alles per trein, bus of boot met de Swiss Travel Pass. Alle informatie over de OV-voordeelpassen van het Swiss Travel System, vind je op www.MySwitzerland.com. Wil je voordat je naar Zwitserland alles over dit fascinerende treinenland weten, neem een kijkje voor algemene informatie over toeristisch Zwitserland op www.MySwitzerland.com. Bellen mag natuurlijk ook 00800 100 200 30. Dit telefoon nummer is gratis, ook voor al je eventulen ander boekingen in Zwitserland.