Met een SMILE door de Gotthard-basistunnel

Advertentie

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Stadler organiseerde zij een Open Dag. De bezoekers konden meedoen aan een naamgeving wedstrijd voor de nieuwe high-speed trein. Een gigantisch aantal van meer dan 4.000 deden mee. De winnende inzending werd met de naam SMILE gekozen. Peter Bruggmann van Sulgen, is de gelukkige die de naam bedacht. Net zoals de FLIRT en KISS heeft ook de naam SMILE een technische betekenis: Fast multi-system-in staat innovatieve Easy Express. De Flirts staat voor Fast Light intercity en regionale treinstellen, de KISS-for Comfortabele Innovative spurt sterk voorstedelijke spoorlijn trein.
De SMILE is werelds eerste in serie gebouwde lage vloer hoge snelheid treinstel, die eerder bij Stadler onder de technische benaming EC250 werd gepresenteerd aan het grote publiek. SBB heeft de eerste trein in dienst genomen en noemt ze “Giruno”. De Smile staat in een rij met de succesvolle Stadler producten FLIRT, KISS en TANGO.

De SMILE in het kort

De SMILE in SBB uitvoering

De SMILE is de eerste high-speed trein van Stadler die 250 km uur haalt. SBB rijdt met de eerste van 29 stuks, sinds december 2019 met een glimlach door de Gotthard-basistunnel en is een snelle verbinding tussen Zürich met Milaan een feit. Later zal dit Frankfurt naar Milaan worden. Afgezien van Zwitserland, zal de SMILE ook wel de goedkeuring voor Duitsland, Italië en Oostenrijk krijgen.
De SMILE is ontwikkeld met een focus op comfort en gemak van de reiziger, in het bijzonder voor gezinnen, senioren en personen met beperkte mobiliteit. De lage vloer ingangen zijn een noviteit. Het ruime en lichte interieur heeft een moderne verlichting concept. De SMILE gaat verder met andere comfort: Hij heeft via 4G / 3G mobiele versterkers, stopcontacten voor alle zitplaatsen, grote bagagerekken, multifunctionele ruimte, een fiets compartiment en moderne toiletten. De treinen zijn 02 meter lang, hebben meer dan 400 zitplaatsen. De SMILE kan ook rijden als dubbele tractie, waarbij de passagierscapaciteit dienovereenkomstig dan verdubbeld.