Met de trein door Europa: vanaf € 17 per dag

Advertentie

Is de internationale trein duur? Wat ons betreft valt het wel mee. Zeker met Interrail. Wist je bijvoorbeeld dat jongeren t/m 27 jaar al door heel Europa reizen vanaf € 17 per dag? En volwassenen kunnen Europa ontdekken vanaf € 21 per dag. Dat valt toch best mee?

Genoemde bedragen zijn overigens op basis van een InterRail pas van 30 dagen voor heel Europa. Je kunt ook InterRail kopen voor minder dagen. Bijvoorbeeld voor 5 reisdagen in een periode van 15 dagen. Dan betaal je per reisdag omgerekend wel iets meer. Voor sommige treinen met reserveringsplicht of voor bepaalde hogesnelheidstreinen betaal je nog wel een toeslag. Maar je kan met InterRail Europa door met toeslagvrije treinen. Een voorbeeldje:

  • Reisdag 1: reis rechtstreeks met de trein naar Berlijn (6.5 uur). Om Berlijn uitgebreid te bezoeken heb je uiteraard meer tijd nodig, maar waarom verken je de stad niet in een middagje en reis je vervolgens door per EuroCity naar Praag? Praag is een bestemming waar je misschien normaal niet zo snel met de trein heen reist, maar zeer zeker de moeite waard. Zeker de moeite waard om enkele dagen te blijven.
  • Reisdag 2: Vanuit Praag heb je rechtstreekse treinen naar bijvoorbeeld Zürich, Wenen en Krakau. Allemaal mooie steden. Wij gaan in ons voorbeeld zonder toeslag naar Budapest (6.5 uur), om daar een paar dagen te verblijven.
  • Reisdag 3: Vanaf Budapest kun je rechtstreeks naar Zürich, dan moet je wel 6 euro bij betalen. Je kunt ook met de EuroCity naar Wenen, en vervolgens per Railjet naar Zürich. Dan hoef je niets bij te betalen. Al is het reserveren van een stoel wel aan te raden. Dat is 6 euro. Als je dat wil, kun je net zo goed de rechtstreekse trein naar Zürich nemen. Zürich is het kloppend hart van Zwitserland. Voor OV-liefhebbers is de Polybahn een leuke attractie in de stad, een kabeltrein midden in de stad.
  • Reisdag 4: Als je toch Europa per trein aan het verkennen bent, kan een ritje over de mooiste spoorlijn van Europa niet ontbreken. Reis via Chur om vervolgens via de Berninaspoorlijn naar Tirano te reizen. Als je de regionale trein neemt, hoef je geen toeslag te betalen. Wel als je kiest voor de Bernina Express, het zusje van de Glacier Express. Deze reis is een attractie op zich. Neem vervolgens de regionale trein naar Milaan.
  • Reisdag 5: Reserveren voor de Eurocity’s richting Zwitserland is verplicht. Maar je kunt ook met de regionale trein naar Chiasso of Lugano. En vervolgens kun je per snelle trein richting Basel, om daarna per ICE naar Nederland te reizen. Voor de ICE hoef je niets bij te betalen.

De kosten voor deze reis: € 269 voor volwassenen / € 208 voor jongeren / € 242 voor senioren. In dit voorbeeld dus maximaal € 42 per dag. Dit is slechts een voorbeeldje. Natuurlijk kun je ook een hele andere reis kiezen. Maar een bliksembezoek aan Berlijn, en daarna aan Praag, Budapest, Zürich en Milaan spreekt ons wel aan. Zeker in combinatie met de Bernina spoorlijn.

Wij kunnen niet meer wachten. Wanneer ga jij op InterRail? Of heb jij al ervaringen? Wat zijn jouw tips om te besparen? We zijn benieuwd. Reageer gerust. Ook hier kun je tips vinden over InterRail. En ohja? Ben je net 18 geworden? Misschien kom je dan wel in aanmerking voor een gratis InterRail pas.