Meer bezoekers Spoorwegmuseum

Advertentie

Het Spoorwegmuseum beleefde met 360.000 bezoekers in 2012 een uiterst succesvol jaar. Het betekent een stijging van ruimt 6% ten opzichte van 2011 toen de teller bleef staan op 339.000 bezoekers. In de eerste week van de kerstvakantie passeerden bijna 40.000 bezoekers de kassa, daarmee blijft Winter Station het drukst bezochte evenement van het museum. Sinds de heropening van Het Spoorwegmuseum in 2005 hebben al meer dan 2,6 miljoen mensen Het Spoorwegmuseum bezocht. Deze resultaten overtrefffen alle verwachtingen
Opening van De Vuurproef
In november opende Het Spoorwegmuseum De Vuurproef. In deze nieuwe culturele attractie vertelt Rutger Hauer de bezoekers in hoeverre de komst van de trein de wereld heeft veranderd. Het is een virtuele reis door bijna twee eeuwen treingeschiedenis, een ‘belevenis’ die tegelijkertijd leerzaam en spannend is. De attractie werd alom goed ontvangen en zorgde voor stijgende bezoekersaantallen in de laatste weken van het jaar.

Succesvolle evenementen
Vooral de evenementen van het afgelopen jaar, die in Het Spoorwegmuseum zijn geweest, waren grote publiekstrekkers. Winter Station 2012 is in de eerste week goed voor 38.600 bezoekers, daarmee blijft Winter Station het drukst bezochte evenement van het museum. Goede tweede is het Thomas Weekend, in 2012 kwamen meer dan 27.000 ouders en kinderen kennis maken met het populaire blauwe kindertreintje. Nieuw dit jaar was de Chuggington Week, een themaweek over de karakters uit de tv-serie ‘Chuggington’. Het museum ontving in de zomervakantie gedurende 10 dagen bijna 25.000 bezoekers voor de treinen van deze nieuwe tv-serie.

2013: tentoonstelling ‘Sporen naar het front’
In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert Het Spoorwegmuseum volgend jaar een grote tentoonstelling over de rol van de trein in oorlogstijd. In ‘Sporen naar het front’ laat het museum zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe de verschillende treinen werden ingezet bij gewapende conflicten. De expositie omvat een groot aantal internationale bruiklenen, waaronder enkele spectaculaire oorlogslocomotieven, leger- en pantsertreinen. De tentoonstelling vindt plaats van 30 maart 2013 tot 1 september 2013.