Medemblik-Hoorn 125 jaar

Advertentie

Lokaalspoorweg Medemblik-Hoorn bestaat dit jaar 125 jaar. Op 3 november 1887 reed voor het eerst een stoomtrein van Medemblik naar Hoorn. Op Hemelvaartsdag 17 mei 2012 en de daaraan voorafgaande avond van 16 mei worden de eerste twee bijzondere thema-evenementen georganiseerd.

 De Museumstoomtram Hoorn – Medemblik (SHM) voert nu met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit tussen Hoorn en Medemblik, op de lijn die destijds gebruikt werd door de Locaalspoorwegmaatschappij Hollands Noorderkwartier. Men maakt gebruik van het voormalige goederen- en rangeeremplacement van station Hoorn. De eerste ritten met museummaterieel werden hier op 23 mei 1968 gemaakt. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de locs 18 en 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen. Het stoomtrambedrijf herinnert aan de vele stoomtrambedrijven zoals die tussen 1879 en 1966 in Nederland bestonden. Als leidraad voor de stoomtram wordt het jaar 1926 aangehouden.

Nu in het jubileumjaar 2012 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een speciaal themajaar rond het 125 jarig bestaan van zijn lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. Vanaf 17 mei tot 3 november rijdt een tentoonstelling mee in de stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik. Op Hemelvaartsdag 17 mei en de daaraan voorafgaande avond van 16 mei worden twee bijzondere thema-evenementen georganiseerd.

 Nachtelijk depot Medemblik op 16 mei 2012

In het openingsjaar 1887 werden de treindiensten gereden vanuit Medemblik. Het al lang opgeheven locomotievendepot in deze stad komt voor één nacht weer tot leven, zodat de treinen op 17 mei in alle vroegte vanuit Medemblik kunnen vertrekken. Op 16 mei vertrekt een trein, getrokken door twee locomotieven, uit Hoorn om 20 uur, die om 21.19 uur in Medemblik aankomt. Vanaf 22.00 uur tot 0.00 uur kan worden beleefd hoe twee stoomtrams bij het geheel gerestaureerde station van Medemblik worden voorbereid voor de dienst van de volgende dag. In het station wordt een feestelijke ‘Meet and Greet’ georganiseerd voor bezoekers met medewerkers van de Museumstoomtram. Daarbij zal voor het eerst gebruik gemaakt kunnen worden van de geheel nieuw ingerichte stationsrestauratie!

 Medemblik-Hoorn anno 1887 wordt gereden op 17 mei 2012

Op Hemelvaartsdag 17 mei 2012 rijden de stoomtrams van het museum zoveel mogelijk volgens de dienstregeling uit 1887. Dat betekent dat 9 stoomtrams vertrekken uit Medemblik tussen 4.45 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond. Onderweg en op de stations beelden mensen, objecten en voertuigen de wereld anno 1887 uit. Deze activiteiten worden voor een groot deel verzorgd door alle historische verenigingen van de dorpen en plaatsen langs de spoorlijn.

Het station van Opperdoes ca. 1912

De stoomtrams vertrekken 8x uit Hoorn tussen 8.22 uur en 20.53 uur; trams stoppen op alle stations onderweg, en kruisen elkaar te Zwaag, Wognum, Midwoud-Oostwoud en/of Opperdoes. De spoorlijn Hoorn-Medemblik is een traject met veel historische waarde.  

Dezelfde locatie, 100 jaar later!

De stoomtram tussen 1940 en 1945 . Deze bijzondere ritten worden gereden op 16 & 17 juni 2012

In het weekend van 16 en 17 juni 2012 zal de Museumstoomtram in samenwerking met verschillende verenigingen op het gebied van levende geschiedenis het spoor tussen Hoorn en Medemblik terugbrengen in de periode 1940-1945.Vanaf station Hoorn stapt u in de stoomtram om vervolgens op elk station een kijkje te kunnen nemen in verschillende periodes van de Nederlandse oorlogsjaren. Zo waant u zich terug in de geschiedenis en maakt mee hoe het eruit zou kunnen hebben gezien tijdens de mobilisatie van het Nederlandse leger, de Duitse bezetting en de bevrijding van Nederland door het Canadese en Britse leger. Om tot slot deelgenoot te worden van uitbundige bevrijdingsfeesten. Tijdens de rit komt u burgers, soldaten en personeel van de stoomtram tegen die u vergezellen in uw reis door de tijd. Hiermee willen we onze bezoekers op een interactieve manier een belangrijk gedeelte van onze vaderlandse geschiedenis zintuiglijk laten ervaren.