Maxi-treinaanwijzer voor Den Haag Centraal

Advertentie

Gisteren 6 januari is op station Den Haag Centraal een nieuwe maxi-treinaanwijzer in gebruik genomen, die de reiziger al vanaf een grotere afstand toont welke treinen er het komende half uur gaan vertrekken. Met deze groot formaat aanwijzer (twee bij zeven meter, witte achtergrond, zwarte letters) wordt aan een grote wens van een talrijk publiek voldaan.

De treinaanwijzer – officieel ‘reisinformatiescherm’ – is opgehangen vóór de poortjes ongeveer tegenover de meest gebruikte ingang aan de centrumzijde van het station. De plaats is zo gekozen dat hij voor de binnenkomende reizigers direct opvalt maar geen hinder oplevert aan het overige publiek in Den Haag Centraal. Bovendien moet het scherm leesbaar zijn vanuit alle hoeken van de hal. Een technische eis is nog dat de informatieschermen bestand zijn tegen vocht en kou. Voor Den Haag (Centraal) zijn grote aanwijsborden overigens geen noviteit. Zij werden ook al gebruikt in het nieuwe station dat in 1973 de plaats innam van het oude Den Haag Staatsspoor. Tot verdriet van de reizigers werden ze later afgeschaft en vervangen door kleine exemplaren. Deze blijven ook in gebruik, zodat de informatievoorziening flink is uitgebreid.
In Rotterdam Centraal werd vorige maand een soortgelijke aanwijzer in gebruik genomen, terwijl ook Utrecht Centraal op het lijstje staat. De bedoeling is plaatsing dit jaar. De nodige vergunning is al aangevraagd.      Foto’s: Hans van Lith

’s Middags was de treinaanwijzer in gebruik