Lijn 25 is er… bijna

Advertentie

Vanaf 13 december gaat lijn 25, de Amstelveenlijn, echt van start. De ombouw naar een betrouwbare, snelle en veilige tramverbinding tussen Station Zuid en Amstelveen Westwijk is afgerond. De vervangende bus 55 en Connexxion bus 551 staan per 13 december definitief hun plek af aan de nieuwe en comfortabele 15G trams. Met lijn 25 is er weer een rechtstreekse verbinding tussen Westwijk en Station Zuid.

GVB heeft 63 trams (met een optie tot 60 extra trams) gekocht bij de Spaanse fabrikant CAF. Dit gebeurt met subsidie van Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De eerste nieuwe 15G trams rijden vanaf december 2020 in dienstregeling met reizigers. Om te beginnen op de vernieuwde Amstelveenlijn, lijn 25.

De 15G trams gaan oudere modellen vervangen en rijden vanaf eind 2020 onder meer op de vernieuwde Amstelveenlijn en vanaf 2024 ook op de Uithoornlijn. Daarom heeft een deel van deze 63 nieuwe trams een R-net kleurstelling. GVB vervangt druppelsgewijs de nieuwe 15G trams vanuit de fabriek in Spanje. In mei 2020 ondertekenden GVB en CAF het contract voor nog eens 9 extra 15G trams (een deel van het optiepakket). Dit na een uitgebreide analyse door GVB en Vervoerregio Amsterdam naar de behoefte aan tramvoertuigen in de komende jaren.

15G tram

Foto: GVB Gé Dubbelman

De nieuwe trams worden door de GVB uitvoerig getest en gecontroleerd. Dat is wettelijk vereist voordat de GVB ze kunnen accepteren en in gebruik kunnen nemen. Op 13 juli 2020 ontvingen  de GVB de indienststellingsvergunning voor de nieuwe 15G tram. Een prachtige mijlpaal. Hierop volgde op 5 november 2020 de indienstellingsvergunning voor gekoppeld rijden. De trams voldoen hiermee aan alle (wettelijke) toelatingseisen en kunnen opgenomen worden in de dienstregeling met reizigers. Iets waar onze reizigers, Amsterdam en de GVB al een tijd naar uitkijken. GVB beginnen in december op lijn 25, de Amstelveenlijn. Het is mogelijk dat we vóór die tijd ook een aantal nieuwe 15G trams op een andere lijn(en) in de stad inzetten.  Volg de GVB op Twitter voor actuele updates en foto’s en video’s. In totaal hebben we nu dus 29 trams in Nederland . Bron: GVB

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.