Laten zien dat het kan

Advertentie

Laten zien dat het kan: eenmalig snellere intercity naar Berlijn

Maandagochtend 17 september vertrekt vanaf Amsterdam Centraal éénmalig een snellere intercity naar Berlijn. De unieke trein brengt passagiers bijna een half uur sneller dan normaal naar de Duitse hoofdstad. In Berlijn vindt vanaf 18 september Innotrans plaats. Dit is de grootste railbeurs ter wereld. Aan boord van de speciale trein zijn reguliere reizigers én genodigden die samen met NS CEO Roger van Boxtel naar Innotrans reizen.

(Nu maar hopen dat er geen sein- of wisselstoringen zijn. Ook Spoorlopers zijn uit de bose. Red.)

Met de trein wil NS symbolisch laten zien dat het echt kan: de trein naar Berlijn versnellen. Hiervoor slaat de trein éénmalig alle reguliere stops in Nederland over. De normale reistijd is 6 uur 20 minuten – de trein is nu 27 minuten sneller. De eenmalige trein vertrekt om 09:27 uur vanaf Amsterdam Centraal en stopt om 11:16 uur op Bad Bentheim. Vanaf daar rijdt de trein als reguliere intercity Berlijn verder.
Nu NS met snelle treinen rijdt naar Londen, Parijs, Brussel en Frankfurt is het tijd te gaan werken aan een betere verbinding naar Berlijn. Het versnellen van de Intercity Berlijn is niet 1-2-3 geregeld. Een half uur tijdswinst is te halen door op minder stations te stoppen en het overbodig maken van de locomotiefwissel op station Bad Bentheim die veel tijd kost. Voor dit laatste wil NS graag twaalf locomotieven bestellen die ook kunnen doorrijden in Duitsland.
De trein kan in Duitsland mogelijk sneller rijden door het snelle spoor te gebruiken dat er al ligt tussen Hannover en Berlijn. Ook valt veel winst te halen bij een beter ontwerp van de dienstregeling: Hierbij krijgen landelijke en regionale treinen nu vaak voorrang, gedreven door wensen en ambities van landsdelen en steden. Begrijpelijk, maar dit zorgt ervoor dat de Intercity Berlijn vaak op nationale treinen moet wachten.
Omdat ook veel binnenlandse reizigers de Intercity Berlijn gebruiken laat NS op 17 september om 09:00 uur een extra intercity rijden vanuit Amsterdam naar Bad Bentheim die stopt op de reguliere Nederlandse stations van de Intercity Berlijn. Reizigers met een internationaal ticket kunnen dan op Bad Bentheim overstappen. Bron en foto: NS