Laatste weekend voor ‘Royal Class, vorstelijk reizen’

Advertentie

De tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ in Het Spoorwegmuseum gaat komend weekend zijn laatste weekend in (4 en 5 september 2010). Tijdens ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ zijn twaalf Koninklijke rijtuigen te zien van vorstenhuizen uit heel Europa. De laatste kans om al deze unieke Koninklijke rijtuigen bij elkaar in één tentoonstelling te bekijken. Na 5 september gaan de rijtuigen weer terug naar de bruikleengevers en zal de reguliere collectie van Het Spoorwegmuseum terugkeren.

‘Royal Class, vorstelijk reizen’ werd op 14 april van dit jaar geopend in bijzijn van koningin Beatrix. Zij nam haar eigen koninklijk rijtuig mee die aan de tentoonstelling werd toegevoegd. Dit rijtuig, de Sr10, zal zondagavond als eerste vertrekken. Samen met het rijtuig van koning Carl Gustav van Zweden en het Belgische rijtuig van koning Leopold III zal de SR10 per spoor naar Amsterdam worden overgebracht. De Sr8 en Sr9 (de rijtuigen van Juliana en Bernhard) blijven in de collectie van het museum. De Sr1, de replica die is gebouwd met steun van de Bankgiro Loterij, blijft ook deel uit maken van de vaste opstelling van Het Spoorwegmuseum.
Het transportschema
Maandag 6 september rond 11.00 uur vertrekken de rijtuigen van koning Boris (Bulgarije) en Franz Ferdinand (Tsjechië). Deze worden door ERS per spoor vervoerd. Om 16.00 uur wordt het rijtuig van koning Christiaan opgeladen en per vrachtwagen naar Denemarken gebracht. Ook de meubels van het tsarenrijtuig uit Finland en van koning Ludwig II uit Neurenberg gaan deze maandag retour.
Dinsdag 7 september rond 15.00 uur wordt het rijtuig van Queen Adelaide per vrachtwagen naar Engeland getransporteerd. Het Ierse rijtuig van koning Edward VII vertrekt op woensdag 8 september naar Ierland. Opladen start circa 12.00 uur. Donderdag 9 september wordt het paneel van de trein van Sissy ingepakt en ingeladen. Deze gaat terug naar het Technik Museum in Wenen. Vrijdag 10 september worden de rijtuigen van Maria Pia opgeladen en maandag 13 september vertrekt tenslotte het grootste rijtuig van de tentoonstelling, het salon- eetkamerrijtuig van koning Albert naar Brussel.