Laatste papieren Spoorkaart?

Advertentie

De jaarlijkse spoorkaart van Movin Vervoeradvies verschijnt dit jaar waarschijnlijk voor het laatst op papier. NS heeft de rechten overgenomen van de spoorkaart. Daardoor zal de kaart in de toekomst niet meer als poster te koop zijn.

Op de spoorkaart zijn frequenties en treinverbindingen zichtbaar. De kaart is bedacht door Onno Pruis van Movin Vervoeradvies. “Ik vond het irritant en onhandig dat er geen visuele kaart was met welke verbindingen er zijn” legt Pruis tegenover Treinreiziger.nl uit. Het idee voor de spoorkaart ontstond toen Pruis in Uitgeest per abuis de verkeerde Sprinter naar Amsterdam nam. “Ik stapte in de Sprinter via Haarlem, in plaats van via Zaandam. In het buitenland oriënteerde ik mij vaak via lijnnetkaarten. Maar die mogelijkheid is er niet in Nederland”.

Pruis besloot daarop zelf een lijnnetkaart te ontwikkelen en presenteerde de kaart aan NS. Die zag destijds niets in de spoorkaart. Daarop besloot Pruis de kaart toch uit te geven. Sinds de editie van 2008 gebeurt dat in samenwerking met Treinreiziger.nl. Alhoewel NS in eerste instantie niet enthousiast was over de kaart, is dat in de jaren daarna bijgedraaid. NS gebruikt de spoorkaart nu al enkele jaren intern. Vanaf de spoorkaart 2018 beschikt NS volledig over de rechten van de spoorkaart. De kaart zal binnenkort verschijnen op ns.nl, maar zal niet beschikbaar komen op stations.

Alhoewel NS de rechten van de kaart heeft overgenomen heeft Treinreiziger.nl voor 2018 toestemming gekregen om de kaart toch nog als poster uit te geven. Die is vanaf vandaag beschikbaar en te koop via Treinwebshop.nl. Anders dan vorig jaar staan dit keer niet de treinseries op de posters. Lezers van het blad OV-Magazine krijgen bij het december-nummer gratis een kleine opvouwbare kaart meegeleverd.