Kunst op Nederlandse stations

Advertentie

Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst, van pastel schilderijen en kleurig glas-in-lood tot moderne lichtkunst. Dit ‘museum van het spoor’ spreidt zich uit over heel Nederland en is voor iedereen gratis toegankelijk. Op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester zijn meer dan 300 kunstwerken in en rond de stations geïnventariseerd en gebundeld in het boek Kunst op Nederlandse Stations. Vanaf woensdag 29 mei is het boek onder andere verkrijgbaar in de boekwinkels.

Femke Woudstra, Directeur Stationsmanagement & Exploitatie van NS vertelt: “De kunstwerken op de stations versterken de ervaring van onze reizigers en bezoekers. De werken kunnen reizigers inspireren, verbinden, laten dromen, ontroeren of zorgen voor een lach op het gezicht. Ze zijn er om het reisplezier te versterken, om het wachten te veraangenamen of om bepaalde plekken in en rond het station bijzonder te maken.”  Kunst op Nederlandse Stations, een prachtig uitgevoerd boek, wat op zich zelf al een kunstwerk is, is vanaf 29 mei verkrijgbaar in de boekhandel voor 24,95 euro en natuurlijk bij de Uitgever THOTH In het boek van meer dan 250 pagina’s staan de honderden kunstwerken beschreven en gefotografeerd. Het is te zwaar om mee te nemen als je weer eens op reis gaat. Maar zoek van te voren op wat je zoal tegen kan komen.

Roger van Boxtel NS directeur op zegt op twitter:”Wat een geweldige presentatie van dit (onmisbare)boek dat ieders treinreis zal veraangenamen en verrijken”. Uitgave in samenwerking met Bureau Spoorbouwmeester Utrecht

De spoorwegen hebben tijdens de periode van ontwikkeling en uitbouw van het Nederlandse spoornetwerk niet alleen de noodzakelijke civieltechnische en bouwkundige voorzieningen aangelegd, maar zich ook in culturele zin gemanifesteerd. Veel beeldend kunstenaars en vormgevers hebben in de loop der tijd kunstwerken gerealiseerd. Sommige kunstwerken zijn als decoratie geïntegreerd in een bestaand bouwwerk, andere nemen een autonome plek in de ruimte in.

In Kunst op Nederlandse stations wordt de eigenheid van de complete collectie van ruim driehonderd kunstwerken beschreven en getoond. Een collectie met verschillende opdrachtgevers – spoorpartijen, overheden en maatschappelijke instanties – maar met een gemeenschappelijk doel: het veraangenamen van de reis.

Kunst op Nederlandse stations

AUTEUR(S)      :    Laura van Grinsven, Dirk van Weelden en Peter Michiel Schaap

TAAL                  :    Nederlands

BINDWIJZE     :    Gebonden

FORMAAT        :    27,5 x 24 cm

OMVANG          :    264 pagina’s

ILLUSTRATIES:   450 illustraties in kleur

ISBN                    :    978 90 6868 784 2

PRIJS                   :    € 24,95