Koningin opent Betuwelijn

Advertentie

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagmiddag 16 juni bij NS-station Barendrecht de Betuweroute. Zij geeft het virtuele startsein voor de eerste goederentrein. Die vertrekt op dat moment vanaf Kijfhoek, het goederenrangeerterrein bij Barendrecht. De Koningin brengt ook een bezoek aan het publieksfeest op de overkapping van het station. Dit feest staat in het teken van de openstelling van het park dat daar is aangelegd.
De Betuweroute is een nieuwe spoorlijn van 160 kilometer die uitsluitend bestemd is voor vervoer van goederen. De route, die loopt van de Maasvlakte tot aan de grens bij Zevenaar, verbindt de Rotterdamse haven rechtstreeks met het Europese achterland. De spoorlijn is gebouwd door de projectorganisatie Betuweroute, een onderdeel van ProRail, in opdracht van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat.
In Barendrecht komen naast de Betuweroute vier sporen voor het reguliere personenvervoer en het spoor van de HSL-Zuid samen. Ter beperking van de geluidshinder is over het spoor een overkapping gebouwd, waarop een groot park is aangelegd. Deze combinatie van factoren was de belangrijkste reden de officiëële opening in Barendrecht te organiseren.
De Betuweroute biedt een nieuw perspectief voor het railgoederenvervoer. Dat goederenvervoer moet nu nog de steeds schaarser wordende capaciteit op het bestaande spoorwegnet delen met het personenvervoer. De Betuweroute zorgt niet alleen voor verkorting van de reistijd naar de Duitse grens, maar vooral voor meer capaciteit voor het goederenvervoer.
De goederenlijn ligt voor het grootste deel langs de A15, mijdt woonkernen, heeft geen gelijkvloerse spoorwegovergangen en is voorzien van het nieuwe beveiligingsysteem European Rail Traffic Management System.
Bron: Rijksvoorlichtingsdienst – Foto: Nico Spilt