KLPD vraagt hulp bij spoorwegvernieling Almere – Lelystad

Advertentie

Naar aanleiding van de spoorwegvernieling van afgelopen week op het traject Almere – Lelystad, vraagt het KLPD om hulp van het publiek. Op de plaats van de vernieling zijn meerdere spullen gevonden en ook is er een luchtfoto met de locatie vrijgegeven. Hieronder is voor de volledigheid het hele officiële bericht van het KLPD te lezen.

Driebergen, 30-07-2010 • Het KLPD roept de hulp in van het publiek voor het oplossen van een ernstige vernieling aan het spoor op maandagochtend 26 juli 2010. Als deze vernieling niet vroegtijdig ontdekt was, had dit tot ontsporing van een trein kunnen leiden. Op de plaats delict zijn verschillende voorwerpen aangetroffen die het publiek wellicht herkent. Ook wil de politie in contact komen met mensen die op de plaats van de vernieling iets gezien hebben.

Aangetroffen voorwerpen
Omstreeks 04.15 uur zag een machinist van de Nederlandse Spoorwegen een vonkenregen op de spoorrails voor hem. Toen hij de trein had stilgezet en polshoogte ging nemen zag hij in de verte een onbekende persoon weglopen. Op de plaats waar hij de vonkenregen gezien had, zag hij dat één van de spoorstaven vernield was. Met een snijbrander bleek over een lengte van ongeveer 1,5 meter een spoorstaaf doorgebrand te zijn. Naast het baanvlak zijn één gasfles en twee zuurstofflessen aangetroffen, alsmede een zogenoemde snijbrander.

Locatie
De plaats waar de vernieling plaatsvond is, vanuit Lelystad gezien, vlak voor het viaduct over de Lage Dwarsvaart nabij het natuurgebied Hollandse Hout. Parallel aan de spoorbaan bevindt zich hier de Torenvalkweg. Dit is een verbindingsweg vanaf de N302 in Lelystad in de richting van Almere.

Politieonderzoek
In opdracht van het Landelijk Parket is het KLPD een onderzoek gestart naar dader(s) van het onklaar maken van de spoorbaan. De Dienst Nationale Recherche van het KLPD werkt in dit onderzoek samen met specialisten van de Dienst Spoorwegpolitie van het KLPD en de regiopolitie Flevoland.

Het gebied rondom de vernieling is door forensisch technisch rechercheurs uitgekamd waarbij gezocht is naar sporen die de dader mogelijk heeft achtergelaten. Door de mobiele eenheid van de regiopolitie Flevoland is het omliggende gebied nog verder uitgekamd op zoek naar sporen van de dader of daders.

Oproep voor informatie
Het KLPD gaat er vanuit dat de dader of daders eerder op of in de buurt van de Torenvalkweg of natuurgebied de Hollandse Hout moet(en) zijn geweest om de boel voor te verkennen. De politie is op zoek naar mensen die in de afgelopen weken in die bewuste omgeving bijzonderheden gezien hebben. Specifiek in de nacht van 25 op 26 juli 2010. De dader of daders moeten zich voor en omstreeks 04.15 uur in de buurt opgehouden hebben. Ook is het KLPD op zoek naar mensen die de getoonde gasfles en zuurstofflessen en de snijbrander herkennen of iets weten over de herkomst hiervan. Het KLPD is geïnteresseerd in alle informatie die kan helpen om de dader of daders van deze vernieling snel aan te houden.

Specifieke vragen:

* Wie herkent deze gasflessen en snijbrander, van merk KOIKE en type MK300-75D, specifiek in combinatie met elkaar? Van dit type snijbrander zijn er in Nederland slechts enkelen verkocht.

* Wie mist deze set of heeft deze in gebruik gehad?

* Heeft iemand een of meerdere personen horen spreken over deze vernieling?

* Heeft iemand iets verdachts gezien in de buurt van de Torenvalkweg, het spoor of de Hollandse Hout in de nacht van 25 op 26 juli 2010 of in de weken daarvoor?

Als u meer weet, kunt u bellen met de Opsporingstiplijn: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Over Guido Damsteeg 162 Artikelen
Hi! Ik ben Guido (43) dol op reizen, fotograferen en vermaak me vele uren per dag op (mobiel)internet. Ik ben de eigenaar en beheerder van Treinennieuws.nl, iLoveStedentrips.nl en RondreizenNoordAmerika.nl.