Jubileum, jubileum en nog eens jubileum

Advertentie

De komende tijd vieren diverse spoor- en tramlijnen hun jubileum. Naast 175 jaar Nederlandse Spoorwegen, 150 jaar HTM en 150 jaar RTM viert men in Zwitserland het jubileum van de steilste tandradbaan namelijk 125 jaar. De BLS en de Jungfrau bahn hebben hun jubileum al achter de rug.
De totale lengte van Pilatus tandradbahn met een Spoorbreedte van 800 mm (smalspoor) is 4,6 km en werd op 4 juni 1889 geopend. Later in 1937 werd deze enkel spoorbaan van Alpnachstad naar de top van de berg Pilatus geëlektrificeerd. Deze toeristenbaan moet een hoogteverschil van 1629 meter overwonnen. De maximale stijging is 48%, waarmee het dus de steilste tandradbaan ter wereld is. De Pilatusbahn maakt gebruik van het tandradsysteem Locher. Dit tandradsysteem is een ontwikkeling van de Zwitserse constructeur en bouwmeester Eduard Locher-Freuler vandaar deze naam. De opening 125 jaar geleden Pilatus was zeer uniek. Met een maximale helling van 48 procent is het ’s werelds steilste tandradbaan . De spoorweg pionier Eduard Locher bedacht een op maat gemaakt systeem voor de Pilatus . De roosters en de rails zijn zo stevig gebouwd dat de meesten van hen nog steeds hun dienst doen. Het verhaal van Pilatus bahn is ook het verhaal van zijn hotels, de Klimsenhorn , Bellevue of de Pilatus- Kulm: ze hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld. De naam van de berg gaat terug tot een legende, de geest van Pontius Pilatus in de Pilatus, een draak. Eeuwenlang deden deze verhalen hun ronde bij de gewone mensen maar ook bij geleerden. Het is ook de berg Pilatus , de noordelijke uitlopers van de Alpen die zeer geliefd is bij bergbeklimmen en veel toeristische en historische aspecten heeft . Het uitgebreide , informatieve en mooi vormgegeven boek , geschreven en geïllustreerd door bekende auteurs , is voor de Pilatusbahn een prachtig jubileumjaar 2014 boek voor toeristen uit de hele wereld .
pilatusbahnErlebnis Pilatusbahn – Die steilste Zahnradbahn der Welt
Marco Volken, Peter Krebs, Caroline Fink
176 pagina’s – 150 foto’s / tekeningen in zwart/wit en kleur
Formaat 21 x 27 cm
Harde omslag
ISBN 978-3-906055-22-0
Prijs EUR 44.90/ CHF 58.00
Verschijnt in eind mei 2014
Dit geweldige boek over de steilste tandradbaan in Zwitserland is te bestellen bij de beter boekwinkel en natuurlijk rechtstreeks bij de uitgever.

Zwitserland is per Hispeed rechtstreeks, zonder moeilijk overstappen in het buitenland, bereikbaar.

 

150 HTMLijn 1 van de HTM is de eerste tramlijn van Nederland. 150 jaar geleden, op 23 juni 1864, maakte Den Haag kennis met de paardentram, dat wil zeggen: een door paarden getrokken voertuig op rails. Met die Haagse paardentram begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. En nu, anno 2014 is de tram in Den Haag nog altijd een veelgebruikt en onmisbaar vervoermiddel.
Anderhalve eeuw geleden verscheen de eerste tram in Den Haag. Een paardentram verbond het centrum van Den Haag met het strand in Scheveningen. Het bleef niet bij die ene route. Al snel volgde er meer routes en deed de stoomtram zijn intrede. In 1866 werd ook Delft aangesloten op het Haagse netwerk. Nog steeds rijdt er een tram tussen Scheveningen en Delft. Volgens de vervoerder vervoert deze lijn (tram 1) inmiddels 8 miljoen mensen per jaar.
Alle ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar zijn door Maurtis van der Toorn in kaart gebracht in dit prachtige boek. De geschiedenis van de tram in Den Haag wordt belicht tegen de achtergrond van sociaal-economische, demografische en stedenbouwkundige ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar.
Lijnenspel is zowel een reis door de tijd als een reis door de stad en verhaalt over de geschiedenis van de tram in Den haag, tegen de achtergrond van de sociaal economische, demografische en stedenbouwkundige ontwikkelingen van de afgelopen anderhalve eeuw.
Daarnaast bevat het boek tal van bijzondere gebeurtenissen die de HTM kleurden en gemaakt hebben tot een onlosmakelijk deel van het collectieve geheugen van de Hagenaar..

LijnenspelkleinLijnenspel: 150 jaar tram in Haagse regio
Auteur: Maurits van den Toorn
Gebonden
Druk: eerste
Aantal pagina’s: 180
Uitgever: Het Schrijversportaal
Afmetingen: 379 x 264 x 28
Gewicht: 550 gram
ISBN/ISBN13: 9789082200102
Prijs: €19,95
De geschiedenis van de HTM in boekvorm is in de boekwinkel te koop of te bestellen. Ook bij de nieuwe webwinkel van treinreiger.nl dan komen er wel verzenkosten bij, maar dan wordt het heerlijk thuis gebracht.