Je huisdier mee in bus of trein? Dit zijn de regels

Advertentie

Reizen met de trein of bus biedt veel gemak. Je pakt je shopper, stopt daarin de portemonnee, flesje water en een fijn boek, koopt een kaartje en kiest voor het meest dichtbij zijnde station. Wie met zijn of haar huisdier op pad wil, heeft zich echter aan enkele regels te houden.

Weekendtas voor vervoer klein huisdier 

Hoe lief een huisdier ook is, als je met de trein reist heb je met medereizigers te maken die niet altijd liefhebber zijn van een hond of een kat. Daarom is het belangrijk om enkele regels in acht te nemen zodat het huisdier niemand tot last is.

Kleine huisdieren mogen sowieso gratis mee in een tas, mand of op schoot. Nu is het niet de bedoeling iemand aan te zetten tot het wegstoppen van een huisdier in een willekeurige tas. De meest stijlvolle tassen zijn niet altijd geschikt voor jouw kat of kleine hond. Desalniettemin is het dragen van een kat of hond in een daarvoor geschikte weekendtas best mogelijk. Dan reizen jij en jouw huisdier makkelijk en comfortabel met de trein.

Hulphond mag altijd mee

Slechtzienden en blinden en mensen die om een andere reden een hond als hulphond meebrengen, kunnen comfortabel met de trein reizen. Een blindengeleidehond of assistentiehond mag gratis mee. De hond moet dan wel herkenbaar zijn als hulphond. Veelal staat dit vermeld op het tuigje dat de hond draagt en iemand draagt een verklaring mee.

Voor alle (grotere) huisdieren die niet in een tas of mand meegenomen worden, moet een kaartje worden gekocht. Momenteel zijn de kosten dat 3,30 euro voor een dagkaart als je met jouw huisdier binnen Nederland reist.

Internationaal reizen met jouw huisdier

Dat wordt anders als er wordt gekozen voor internationaal reizen. Wie met zijn huisdier met de trein naar België reist, moet er rekening mee houden dat grotere honden aangelijnd moeten zijn en een muilkorf moeten dragen. De hond reist niet gratis mee, mits deze op schoot kan worden genomen of in een tas of mand past. Honden die niet op schoot passen of in een mand en die meereizen in de Thalys of TGV moeten eveneens aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. In de Eurostar zijn huisdieren niet toegestaan, maar blindengeleidehonden wel. In alle gevallen is het verstandig je goed te laten informeren voordat je met jouw huisdier met de trein reist.

Houd die waterdichte rugzak voor jezelf

Voor de bus geldt eveneens dat kleine huisdieren in een tas of mand mee mogen. Nogmaals; kies niet zomaar een tas maar een comfortabele tas waar de hond of kat goed inpast en geen hinder heeft van ritsen of gespen. De waterdichte rugzak die fijn draagt, is meer geschikt voor jezelf en de spullen die je meeneemt, dan voor bijvoorbeeld de kleine hond. Kies voor die eerdergenoemde weekendtas of een ruime handtas, shopper of schoudertas. Ook het dier moet fijn mee kunnen reizen. Een grotere hond mag mee als het dier kort aangelijnd blijft en anderen niet tot last is.

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.