Japanse treinenbouwer neemt fabrikant Fyra over

Advertentie

Ex-FyraUitgerekend een bedrijf uit het land met een grote reputatie op het gebied van hogesnelheidstreinen wordt de nieuwe eigenaar van de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda, de maker van alom bekende en omstreden Fyratreinen. Het Japanse Hitachi, onder meer bouwer van treinen, neemt voor een bedrag van ruim 800 miljoen euro de belangen over van Finmeccanica, het moederbedrijf van AnsaldoBreda. Finmeccanica wilde de treinen al eerder verkopen, maar nu is dus de kogel door de kerk.

AnsaldoBreda is in Nederland en België vooral bekend van de problemen met de Fyra-hogesnelheidslijn. Het bedrijf leverde zestien V250-treinstellen aan de Nederlandse Spoorwegen die vanwege tal van gebreken weer snel van het spoor moesten worden gehaald. Eerder hadden de Deense spoorwegen al slechte ervaringen opgedaan met de Italiaanse treinenbouwer. Uiteindelijk schikte NS vorig voorjaar met de treinenfabrikant die de Fyra’s voor 125 miljoen euro terugkocht. Als de treinen alsnog worden verkocht, krijgt de NS nog maximaal 21 miljoen euro terug. Volgens de NS bestaat er een kans dat de Fyra’s in Italië gaan rijden.

AnsaldoBreda logoHitachi als treinenbouwer met een juiste en onberispelijke staat van dienst. In Japan is het bedrijf bekend van de Shinkansen-treinen die snelheden van boven de 300 kilometer per uur bereiken. De treinen zijn al tientallen jaren een succes. In Europa is Hitachi al actief als treinenfabrikant. Hitachi heeft fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en gaat binnenkort ook materieel leveren aan NS-dochter Abellio.