Internationale trein is hoogvlieger

Advertentie

Derde jaar op rij toenemende groei van aantal internationale treinreizigers

Intercity Berlijn grootste stijger met 19% meer reizigers

Eurostar naar Londen klaar voor start paspoort- en bagagecontrole

Ook deze zomer kozen weer meer reizigers voor de internationale trein. NS International noteerde in de maanden juni tot en met augustus een gemiddelde groei van 13% over alle bestemmingen. De Intercity naar Berlijn was met 19% groei de grootste stijger. Het is de derde recordzomer op rij voor NS International.

Directeur Heike Luiten van NS International is erg blij met de groei: “NS heeft grote ambities met de internationale trein. Op afstanden tot 700 kilometer moet de trein wat ons betreft de eerste keuze zijn. Richting het zuiden lukt dat al goed met Thalys en de Intercity Brussel. Met Eurostar hebben we vorig jaar een treinverbinding toegevoegd die je snel en comfortabel naar hartje Londen brengt. En ook voor de bestemming Berlijn hebben we grote ambities, al hebben we daar de hulp van Deutsche Bahn en de Nederlandse en Duitse overheden nog hard bij nodig. Aan de reiziger ligt het in elk geval niet, die wil wel.”

Aanbod uitgebreid, reiziger kiest bewuster

Tekening: Thalys

Als verklaring voor de groei ziet Luiten twee ontwikkelingen: “Allereerst in het aanbod in goede internationale verbindingen verder uitgebreid. De reistijd naar Brussel is verkort, Thalys heeft de capaciteit uitgebreid en met Marne-la-Vallée een nieuwe populaire bestemming gekregen pal voor de poorten van Disneyland Paris. En met Eurostar vanuit Amsterdam en Rotterdam is Londen beter bereikbaar geworden. Maar daarnaast is ook de aandacht voor de trein gegroeid. Mensen worden zich steeds beter bewust van de impact van reizen op klimaat en milieu. De trein wordt vaker overwogen als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Reizigers kiezen bewuster.”

Intercity Berlijn

Hauptbahnhof Berlin Foto: Marjolein van der Kolk – Berlijn Blog

Intercity Berlijn is absolute koploper als het gaat om reizigersgroei. Zo is de trein erg in trek bij reizigers met Interrail – de meerdaagse internationale reispas. Drukte in de zomermaanden brengt dan ook de nodige uitdagingen met zich mee. Luiten: “Reizigers die bij NS International boeken, adviseren we deze maanden om altijd een zitplaats te reserveren. En speciaal voor binnenlandse reizigers die ook gebruik maken van de Intercity, rijden we van juni tot en met augustus een extra trein tussen Amsterdam en Deventer. Zo is er ook voor binnenlandse reizigers voldoende ruimte en ontstaat er extra plek voor reizigers de grens over.”

Eurostar naar Londen

Londen St.Pancras Foto: Treinennieuws

Na het introductiesucces vorig jaar noteerde Londen in de zomermaanden als enige bestemming een lichte daling van 1% ten opzichte van een jaar eerder. Luiten: “Naar Londen verwachten we weer een klapper te maken na de start van de paspoort- en bagagecontrole in Amsterdam en Rotterdam. Nu moeten reizigers richting Londen hun reis daarvoor nog onderbreken in Brussel. We wachten met enig ongeduld tot de Nederlandse overheid hiervoor het benodigde verdrag heeft gesloten met de andere drie betrokken landen: België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. We willen het aantal dagelijkse treinen dan verder uitbreiden. De faciliteiten op de stations Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zijn er klaar voor.”

NS International

Foto: NS Internationaal

NS International is de grootste verkoper van internationale treintickets vanuit Nederland. Via de website nsinternational.nl zijn er 3.300 Europese bestemmingen te boeken. Daarnaast werkt NS International samen met partners Thalys, Eurostar, Intercity Brussel, ICE en Intercity Berlijn aan de uitvoering van internationale treindiensten. Zo levert NS machinisten, trainmanagers, logistieke ondersteuning en materieel. Bron: NS – Ook een Internationaal treinreis boeken?