Intelligent Rail Summit 2017

Advertentie

In Wenen vindt op 28, 29 en 30 november de Intelligent Rail Summit 2017 plaats in het Infocenter van de Wiener Linien. Deze editie staat in het teken van ‘Automatic Train Operation’ (ATO) en ‘Cyber Security in Rail’. Ruim twintig experts zullen tijdens deze conferentie hun visie geven op deze belangrijke thema’s die de spoorsector de komende jaren bezig zullen houden.
Op 28 november staat de conferentie in het teken van ATO, onder leiding van dagvoorzitter Dr. Rob Goverde van de TU Delft. “ATO is de overkoepelende benaming van automatisch rijden op het spoor. Hierin bestaan diverse gradaties. Een eerste variant is dat er een machinist aanwezig is, die bijvoorbeeld de deuren opent en sluit, op de startknop drukt en ingrijpt als het nodig is. Daarnaast zijn er nog een aantal tussenvormen. De meest geavanceerde vorm van ATO is Unattended Train Operation. UTO is de benaming voor volledig bestuurderloze systemen, die nu alleen nog bij metrosystemen worden toegepast.”

Tijdens de ATO conferentiedag vertellen diverse specialisten over hun plannen en ervaringen in de praktijk zoals Alfons Schaafsma van ProRail, Nikolaus Panzera van de Wiener Linien en Jacques Poré van Alstom. Ook laten de experts zien welke lessen er kunnen worden getrokken uit ervaringen in andere sectoren. Prof. dr. Carl-Herbert Rokitansky van de universiteit van Salzburg vertelt bijvoorbeeld hoe algoritmes die gebruikt worden in de luchtvaart kunnen worden toegepast op het treinvervoer.

ATO en cyber security
Omdat nieuwe spoorsystemen zoals ATO en ERTMS op afstand aangestuurd worden via computernetwerken, zijn zij gevoelig voor cyberaanvallen. Vandaar dat op 29 november de tweede dag conferentiedag, het thema cyber security in de spoorsector wordt behandeld.

François Hausman, hoofd van het Shift2Rail Cyber Security-project, legt uit hoe Shift2Rail werkt aan een internationale, geïntegreerde cyber security-aanpak. Cyber security-directeur Valérie Escalier van Alstom vertelt over de samenwerking van de treinfabrikant met de vliegtuigbouwer Airbus om zich te wapenen tegen aanvallen van hackers. Domenico Raguseo en Domenico Scardicchio van IBM leggen uit hoe de spoorsector haar netwerk kan beschermen vanuit het perspectief van een internationaal technologiebedrijf.

Nieuwe metroverbinding
In Wenen wordt op dit moment een nieuwe UTO-metroverbinding aangelegd. Als onderdeel van de conferentie organiseert Wiener Linien op 30 november diverse technische bezoeken, waarbij congresdeelnemers onder andere de kans krijgen om een kijkje te nemen bij de bouwwerkzaamheden van de nieuwe metrolijn.

Marieke van Gompel Programma Manager

Eind november vorig jaar vond de Intelligent Rail Summit plaats in het Italiaanse Napels. Toen werden de thema’s Wayside Train Monitoring Systems (WTMS), Inframonitoring en Big Data behandeld. Vanwege het grote succes is besloten om dit in 2018 te herhalen.

De Intelligent Rail Summit vindt op 28, 29 en 30 november plaats bij het Infocenter van de Wiener Linien. Ga voor meer informatie naar de conferentiewebsite.