Instappen en rijden maar

Advertentie

Tulpen uit Amsterdam
Champgne in plaats van stoppen
Dit ziet de machinist als hij Rotterdam CS binnen rijdt

Bovenstaande foto van het Collector’s item van de eerste passagiersrit van de Eurostar rechtstreeks Londen – Amsterdam.

De eerste trip met de Siemens Eurostar e320 trein, van Londen St. Pancras International naar Amsterdam met passagiers zit er op. Half zes ‘s morgens je bed uit en dan de treinreis in één ruk door naar Amsterdam Centraal Station waar we rond lunchtijd aankwamen. Voor het eerst in de geschiedenis van dit traject zonder over te stappen in Brussel. Al was dit een trein met persmensen en genodigden uit Europa, vanaf 4 april kunt u dit ook beleven, dan gaat de Eurostar voorlopig twee maal per dag Amsterdam Londen bedienen. Omdat de treinverdragen tussen de vier landen nog niet zijn rond zijn, moet men op de heenreis nog wel overstappen in de Belgische hoofdstad. Nu werd er even voor Brussel champagne uit gedeeld. Volgens de treinmanager blijven ook vandaag de deuren in Rotterdam ook gesloten, maar vanaf 4 april kan je in hier op- en uitstappen. Heel bijzonder was ook, het niet stoppen op Schiphol Airport, dit paste in het plan van de spoorwegen om de strijd aan te binden met het vliegtuig op korte internationale vluchten. Vanwege de verwachte groei van internationale reizigers overwegen zowel de NS als Eurostar daarom ook een derde trein vanaf december 2018 te laten rijden. Het AD noemde deze manier van reizen:“Sjezen”.
Met de aankomst van een speciale Eurostar-rit in Amsterdam vanuit Londen is ook het startsein gegeven voor de verkoop van treintickets naar Groot-Brittannië via de websites van NS International en Eurostar. Toen de rust op perron 15 B was wedergekeerd is om vijf uur ‘s middag de verkoop van start gaan.
De snelle trein die binnen Nederland op de HSL-lijn een snelheid behaalt van 300 kilometer per uur zorgt ervoor dat je vanaf april in 4,5 uur tijd vanaf Amsterdam in het hartje van Londen aankomt. De terugweg zal zelfs korter duren met maar liefst 3 uur en 41 minuten doordat er geen verplichte paspoortcontrole nodig is in Brussel.
Groei internationale treinverkeer
In 2017 vervoerde NS 7% meer internationale treinreizigers ten opzichte van het jaar ervoor. De groei was vooral te danken aan extra reizigers richting Brussel, Parijs en Frankfurt waar NS samen met Thalys en Deutsche Bahn het aanbod heeft uitgebreid. Nu ook de verbinding met Londen sterk verbetert verwacht NS verdere groei: de trein wordt een steeds beter alternatief voor het vliegtuig. Waar de trein richting Parijs een marktaandeel heeft van ruim 30% is dit richting Londen nog maar 10%. Hier verwacht de NS een ruime groei vanaf dit jaar.
Twee treinen per dag
Na een uitgebreide voorbereiding, talloze tests op de Nederlandse hogesnelheidslijn en de bouw van Eurostar-terminals in Amsterdam en Rotterdam, is het mogelijk om vanaf 4 april met twee treinen van en naar Londen St. Pancras te reizen.
Vanuit Amsterdam Centraal vertrekken Eurostar-reizigers tweemaal per dag met de Eurostar e320 naar Brussel-Zuid (vanwege de tijdelijke overstap vanwege de controle, red.), om 7:48 uur en om 16:48 uur. De trein vertrekt vanuit Rotterdam Centraal om 8:25 uur en 17:25 uur.
Snel en comfortabel reizen
Directeur NS International Heike Luiten: “Met de start van Eurostar tussen Londen en Amsterdam vervullen we de lang gekoesterde wens om een aantrekkelijke treinverbinding te bieden met Engeland. Je kunt nu de trein pakken naar alle ons omringende landen. Door de concurrerende reistijden, het reiscomfort én de duurzaamheid van treinvervoer is Eurostar een mooi alternatief voor zowel zakelijke als vakantiereizigers. Hopelijk kunnen we ook snel vanuit Nederland een verbinding zonder overstap bieden”.
Je bent een Eurostar
Ook CEO Nicolas Petrovic van Eurostar heeft tegenover Treinenweb (Ariën Claij) verheugd te zijn met de nieuwe verbinding die vanaf 4 april in gaat. Ook is volgens de topman de nieuwere trein die op dit traject rijdt velen malen comfortabeler dan de voorgaande trein die tussen Brussel en Londen reed. “Met WiFi, een entertainmentsysteem, reisinformatieschermen en comfortabele stoelen willen we onze reizigers van een behouden rit voorzien.”
Treintickets via NS International
Vanmiddag 17:00 uur is het mogelijk om via NS International tickets te boeken voor de Eurostar. De kosten zijn net als bij andere internationale vervoerders variërend voor het moment wanneer je reist. Vanaf minimaal 40 euro is het al mogelijk om vanuit Amsterdam een enkele reis naar Londen kunnen te boeken.  De boekingswebsite van de NS en Eurostar zullen de beste keuzemogelijkheden tonen. Even voor de goede orde er wordt NIET gestopt op Schiphol Airport. Nu op naar Londen met de trein.

De vertrek lougne in Londen
De nieuwe vertrek lougne op Amsterdam CS
De door Siemens gebouwde e320
De aankomst ceremonie in Amsterdam

Visti Britain
De Eurostar catering had het druk

Een van de eerste reizigers rechtstreeks met de Eurostar Londen-Amsterdam
Reserveer nu een plaatsje

Advertentie

Bronnen: NS – Eurostar- Treinenweb en treinennieuws.nl – Foto’s: Digital News Agency (aangeleverd door Eurostar), Herman Welter en Treinennieuws.nl                       Facebook  treinennieuws