In de WINK ‘Snitser Mar’ beleef je Friesland

Advertentie

Reisbelevenis in WINK 619 ‘Snitser Mar’ met zeilschepen, poëzie en kleur (foto Tom Coehoorn)
Onthulling met dans en muziek

Met een muziek- en dansact, de voordracht van een Fries gedicht en twee korte speeches, heeft Arriva woensdag 8 september in Sneek het nieuwe WINK-treinstel 619 ‘Snitser Mar’ (Sneeker Meer) feestelijk onthuld. Behalve dat het een naam draagt, is een van de balkons met aanliggende wc ingericht met foto’s van zeilende schepen, felle kleuren en een toepasselijk gedicht over het Sneeker Meer. Arriva en VVV Waterland van Friesland bieden het publiek zo een speciale streekgebonden reisbelevenis. Alle 18 stellen van deze nieuwste treinserie (WINK = Wandelbarer Inovativer Nahverkehrs-Kurzzug), worden zo uitgerust. Naar verwachting is de aanpassing komend voorjaar volledig klaar.

Toeristische beleving

Bij de komst van de WINK-stellen in de noordelijke regio van Arriva schreef het bedrijf een wedstrijd uit voor het reizend publiek om de nieuwkomers een naam te geven, gericht op de regio. De winnaars zagen hun inzending vereeuwigd op een van de nieuwe treinen. De vervolgstap was en is het aanbrengen van een toeristische ‘beleving’ die slaat op de naam van het betrokken treinstel. Een viertal WINKS was al aangepast en onthuld, maar door de coronamaatregelen veel bescheidener en vaak zonder publiek vertoon. De ‘Snitser Mar’ was nu aan de beurt en die onthulling gebeurde in de buitenlucht. Daardoor konden nu wel gasten worden uitgenodigd. Dat gaf de gebeurtenis – ‘op anderhalve meter afstand van elkaar – een feestelijker en meer ‘openbaar’ tintje.
Opzet is dat de speciale inrichting van dit materieel in elk geval tot het einde van dze concessieperiode in 2035 gehandhaafd blijft. De WINK-treinstellen rijden met name op de lijnen Leeuwarden – Groningen, Leeuwarden – Harlingen Haven en Leeuwarden – Stavoren.
Arriva heeft meerdere concessie in Nederland. Zo zien we treinen trajecten als Dordrecht richting Geldermalsen, Maastricht – Aken, Arnhem-Doetinchem enzovoort. Het zal er mede van afhangen of de vergunningen verlengd worden, of de treinstellen ook daar te zijner tijd een regionale ‘beleving’ zullen krijgen. Overigens rijden bij Arriva in Limburg nog enkele treinstellen met een naam en bijzondere inrichting. Zoals de ‘Amerikaanse Begraafplaats Margraten’ die is genoemd naar de Amerikaanse militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Margraten.

Verbinding

Treinkruising in Sneek van twee Wink-stellen
De genodigden stappen in de onthulde trein

Het huidige project in de noordelijke provincies – dat wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende regionale partners, waaronder de VVV Waterland van Friesland – promoot niet alleen een aantrekkelijke provincie maar hoopt uiteraard ook het aantal treinreizigers te vergroten. Toch is de achtergrond breder, legt concessiemanager Noordelijke Lijnen van Arriva Gerrit de Groot uit. Een trein is méér dan puur een transportmidddel van A naar B. Hij brengt mensen naar ‘bestemmingen’, die vaak aantrekkelijke plaatsen of mooie natuurgebieden in een regio zijn. En zeker méér betekenen dan alleen namen in een dienstregeling. De trein brengt daarnaast verschillende culturen en sociale lagen van de bevolking met elkaar in contact. ‘Als Arriva staan we midden in de maatschappij en we voelen ons toch ook mede verantwoordelijk voor dit aspect van de samenleving’. Foto’s : Hans ven Lith

 

 

 

to’s: Hans van Lith

WINK-treinstel ‘Snitser Mar’ net aangekomen in Leeuwarden

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.