Zou het werkelijk kunnen om met de hyperloop in 50 minuten van Amsterdam naar Frankfurt te reizen en dan ook nog eens 7 keer te stoppen op tussenstations. Dat maakte Hardt Hyperloop gisteren bekend na een studie naar deze verbinding tijdens de eerste HyperSummit in de Jaarbeurs in Utrecht. Schiphol sluit zich aan bij de verdere ontwikkeling van dit innovatieve vervoersconcept.
Een droom van Amsterdam naar Frankfurt zal de Hyperloop-capsules ook Utrecht, Den Bosch, Eindhoven, Venlo, Düsseldorf, Keulen en Bonn aandoen.
Volgens de partijen is de hyperloop een duurzaam alternatief voor de ongeveer twee miljoen vliegtuigpassagiers per jaar. Dit zou jaarlijks leiden tot een besparing van veel CO2-uitstoot.
Hyperloop-verbinding Schiphol
Richard Emmerink, directeur Corporate Development van Schiphol, maakt tijdens zijn presentatie bekend een onderzoek te starten naar de haalbaarheid. De luchtvaartsector moet verduurzamen, om de opwarming van de aarde tegen te gaan.” Maar “Tegelijkertijd wil iedereen vliegen”, stelt hij. “In de afgelopen drie jaar is het aantal vluchten op Schiphol met 25 procent gestegen.” Niet alleen Schiphol onderzoekt. Er is meer interesse vanuit de markt zoals Tata Steel. Ook voor landen buiten Europa is de hyperloop interessant, verwacht hij. “Wij maken onderdeel uit van Tata Steel India. In India vindt een enorme verstedelijking plaats, zonder dat er goede infrastructuur is.” Volgens hem is de hyperloop ideaal voor landen waar de afstanden groot zijn, zoals in India. Ook NS, Movares en BAM besloten eerder om te investeren in de verdere ontwikkelingen van het hyperloop-concept, waarbij ook de DB zich aansloot.
Foto: Hardt Hyperloop/UNStudioAfbeelding: Een Hyperloop-capsule zweeft door een stalen buis uit de AD video van Hardt.
Hier laat het AD op haar site de video van Hardt zien