Impressie van een staking uit Den Haag

Advertentie

Een enkel verloren treinstel onder de kap, volstrekt verlaten tramperrons en een vrijwel lege stationshal met een paar passanten op weg naar elders. Dat was het beeld van Den Haag Centraal overdag en zelfs bij de nadering van de avondspits op 28 mei. Het openbaar vervoer – trein, tram en bus – staakte om de politiek aan te zetten nu toch snel pensioenafspraken te maken, met uiteraard een behoorlijke oudedagvoorziening voor iedereen.

Het belangrijkste station van het regeringscentrum Den Haag bood vandaag de aanblik van volkomen verlatenheid. Er was nog wel enig publiek dat de hal als doorgang gebruikte, maar van reizigers was vrijwel geen sprake. Nederland was tevoren goed ingelicht over de komende staking. Slechts een enkeling keek verbaasd rond naar de onnatuurlijke rust. Op een tweetal sporen stond een sprinter te wachten, maar die zag er niet naar uit dat een vertrek aanstaande was. Op de aanwijsborden in de hal was aangegeven dat de treinen uitvielen, terwijl op een ander bord een verklaring stond voor mensen die toch nog niet op de hoogte waren: ‘Pensioenacties OV. Nauwelijks tot geen treinen. Reis niet met de trein’ (de enige treinen trouwens die na een rechterlijke uitspraak wel reden, waren die van Amsterdam CS naar Schiphol vv., vier per uur).
Ook in Den Haag lag het tramverkeer stil en dat was vooral te zien aan de hooggelegen perrons voor de stadstram en de Randstadrail op het Centraal Station: er was letterlijk niemand te zien! Je kon nog wel bovenkomen, want de liften en de roltrappen staakten niet. Foto’s: Hans van Lith