Huur station Simpelveld opgezegd

Advertentie

ZLSM REAGEERT GESCHOKT
Vastgoedinvesteerder Perron XL zegt huur station Simpelveld aan de Miljoenenlijn op. Wij vragen ons af: WIE HELPT

SIMPELVELD – De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij heeft geschrokken gereageerd op het bericht, dat de eigenaar van het station in Simpelveld, vastgoedinvesteerder Perron XL B.V., de huurovereenkomst met ZLSM per 31 juli 2014 heeft opgezegd. “ZLSM is niet in staat om zelf het station te kopen”, aldus ZLSM’s algemeen directeur Randy Habets, “Als er geen oplossing wordt gevonden dan staat het onvoorstelbare te gebeuren, nl. dat ZLSM haar ‘thuis’ moet verlaten.” Het bestuur van ZLSM heeft inmiddels de situatie aangekaart bij de regionale overheden en heeft besloten juridisch advies in te winnen.

Het opzeggen van de huur is de voorlopige laatste actie in de poging van Perron XL om van het stationsgebouw af te geraken. Al enige jaren geleden heeft de toenmalige eigenaar NS Poort het stationsgebouw te koop gezet. ZLSM heeft destijds intensief onderhandeld met NS Poort om het gebouw aan te kopen, maar kreeg de financiering niet rond. NS Poort heeft toen station Simpelveld tegelijk met andere vastgoedbezittingen verkocht aan Perron XL, dat samen met nog een 18-tal vastgoedinvesteerders en –beheerders is gevestigd aan de Langesteijn in Hendrik Ido Ambacht.

Onlangs heeft Perron XL B.V. het station weer te koop gezet voor € 425.000,-. Een vraagprijs die ver ligt boven de taxatiewaarde van enige jaren geleden. In de verkoopadvertentie staat vermeld dat ZLSM een jaarlijkse huur van ca 20.000 euro betaalt.
Station Simpelveld, gelegen aan de Aachener-Maastrichter Eisenbahn – Nederlands eerste grensoverschrijdende spoorverbinding – heeft in de loop van de jaren een betekenisvolle rol gespeeld. Niet alleen als grensstation in het oost-west-verkeer tussen Nederland en Duitsland, maar ook als eindstation van de zogeheten Miljoenenlijn, waar alle vervoer van de in Zuid-Limburg gewonnen steenkool, die met name voor de wederopbouw van Nederland van Wereldoorlog II zo´n belangrijke rol heeft gespeeld, zich verzamelde.