Rode Pijl flitst van Rome naar Napels

Advertentie

Het chique Rome en het volkse Napels lijken twee tegenpolen. De hogesnelheidstrein Frecciarossa maakt een combinatie van een bezoek van beide, boeiende Italiaanse steden wel erg gemakkelijk.
Hemelsbreed is de afstand tussen hoofdstad van Italië en het zuidelijker gelegen Napels 233 kilometer, maar dankzij de topsnelheid van meer dan 300 kilometer per uur overbrugt de flitstrein Frecciarossa (rode pijl) deze afstand in slechts en uur en tien uur minuten: door het Italiaanse landschap van het centrum van Rome naar hartje Napels. Hierdoor kan men vanuit Rome gemakkelijk voor een uitstapje van een ruime dag naar Napels en heeft men uitgebreid de tijd voor een bezoek aan de stad die men eerst gezien moet hebben voor het sterven.
De Frecciarosa gaat ongeveer een keer per uur, met in de spitsuren wat meer treinen. Er is keuze tussen eerste en tweede klasse. Iedere trein heeft een boordrestaurant met uitgebreide keuze. Reizigers in de eerste klasse ontvangen een gratis welkomstdrankje op hun zitplaats.
Opmerkelijk is het kaartje zonder papier: reizigers die via internet boeken krijgen een code, waarbij de conducteur de gegevens kan natrekken. Dus een Code in plaats van kaartje.
De verbinding van Rome naar Napels is slechts een onderdeel van 1000 kilometer HSL-lijn van het noorden van Italië naar de voet van de laars. Hiermee vormt deze as een belangrijke verbinding in Italië.
De Frecciarossa is een van de paradepaardjes van Trenitalia. Als een der weinige Europese spoorwegmaatschappijen heeft Trenitalia in 2010 winst geboekt. De Italiaanse spoorwegmaatschappij trekt ook steeds meer de grens over. Vanaf 11 december a.s. exploiteert Trenitalia een nachttrein van Parijs naar Italië. Parijs kan ook geboekt worden bij Hispeed, het eerste gedeelte van deze trip naar het zuiden.  Een van de belangrijkste doelstellingen van Trenitalia is het terugdringen van de CO2- uitstoot. Bron: TourPRess