HSL beter benut

Advertentie

Half uur sneller naar België: Intercity Brussel rijdt vanaf 9 april via HSL. De spoorwegen doen er alles aan om u snel en comfortabel van Stadshart naar Stadshart te vervoeren. De trein krijgt een extra rijtuig waardoor de zitplaatscapaciteit wordt uitgebreid. De ombouw van zes naar zeven rijtuigen per trein start op 23 april – half mei zijn dan alle treinen aangepast. Vanaf 9 april rijden dagelijks 32 treinen per dag per richting over de HSL tussen Nederland en België: Naast Intercity Brussel rijdt Thalys al 14 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam. Vanaf 4 april rijdt ook Eurostar dagelijks twee keer per dag tussen Londen en Amsterdam via Brussel. Totaal rijden er vanaf 9 april dagelijks 269 treinen volledig of deels over de HSL Zuid.

Intercity Brussel ook over de Hogesnelheidslijn

Utrecht -15 maart 2018-Het stond al in potlood op de kalender maar vanaf vandaag met pen: NS en NMBS hebben definitief besloten om Intercity Brussel vanaf maandag 9 april via de Hogesnelheidslijn (HSL) te laten rijden. NMBS en NS hebben vastgesteld dat alle voorbereidingen om te kunnen starten zijn afgerond. In januari 2018 heeft NS gemeld te koersen op startdatum 9 april – vanaf nu staat deze datum definitief op de kalender.
NMBS en NS wijzigen vanaf maandag 9 april het traject van de intercity Brussel-Amsterdam van de huidige route naar de Hogesnelheidslijn. Antwerpen is dan voortaan direct met Breda verbonden. Ook wordt de reistijd tussen Brussel en Amsterdam in één klap met een half uur ingekort (tot 2u53 minuten). Omdat Intercity Brussel ook stopt in Brussels Airport – Zaventem, krijgen niet enkel reizigers vanuit Noorderkempen een rechtstreekse verbinding met de Belgische nationale luchthaven maar ligt vliegveld Zaventem ook zeer dichtbij voor Nederlanders uit Noord-Brabant (reistijd van iets meer dan een uur vanuit Breda).
Tot en met zondag 8 april rijdt deze internationale intercity 16 keer per dag via de huidige route tussen Brussel en Amsterdam (in Nederland via Roosendaal, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag HS en Schiphol). Straks rijdt de trein 12 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam en vier keer per dag tussen Brussel en Den Haag Hollands Spoor. De wijziging van het traject verandert logischerwijze ook de bediening van de stations in Nederland (Breda komt in de plaats van Roosendaal en Dordrecht.

NS Video: tot en met zondag 8 april rijden NS en NMBS proefritten op de HSL
NS en NMBS hebben de afgelopen maanden uitvoerige testen uitgevoerd om de wijzigingen van het traject zo vlot mogelijk te laten verlopen. De start van de treindienst is zo goed mogelijk voorbereid maar de ervaring leert dat elke nieuwe treindienst of wijziging van traject een risico op opstartproblemen bevat. Onze taak is deze mogelijke problemen en de impact op de stiptheid zo beperkt en zo kort mogelijk te houden.
Parallel met dit verbeterde aanbod wordt ook een nieuw tariefmodel ingevoerd. Het “Flex”tarief is vergelijkbaar met het huidige tarief. Vroegboekers (minstens zeven dagen op voorhand) kunnen straks profiteren van kortingen (“Early Bird” tarief). Het nieuwe tariefmodel is zeer transparant, met vaste kortingsbedragen op basis van de afstand die je aflegt. De verkoop start op 20 maart.

Bron NS – Foto’s NS – Eurostar