Hogesnelheidslijn Ankara – Istanbul geopend

Advertentie

instanbul
De high-speed trein op weg naar Ankara

Hogesnelheidslijn Ankara – Istanbul  is feestelijk geopend. De langverwachte hogesnelheids spoorlijn tussen de hoofdstad Ankara en de financiële hoofdstad Istanbul werd uiteindelijk gisteren 25 juli 2014 ingehuldigd, maar enkele uren later werd de rit afgebroken. De reis werd ontsierd door een technisch probleem in Izmit, daar was een van de rijdraden defect. De reparatie werd in 30 minuten opgelost. Het nieuwe traject eindigt in de voorstad van Istanbul Pendik, aan de Aziatische kant van de Bosporus.
De nieuwe hogesnelheidstrein verbindt de hoofdstad van Turkije Ankara met Istanbul. De reistijd tussen de twee steden, die 533 km uit elkaar liggen en de twee grootste metropolen van Turkije zijn, is teruggebracht tot ongeveer drie en een half uur. Premier Recep Tayyip Erdogan reisde mee aan boord van de eerste rit. Op dit nieuwe traject kunnen de treinen nu met snelheden tot 250 km rijden. Erdogan, een kandidaat in de presidentsverkiezingen in augustus, heeft toegezegd een beter openbaar vervoer in Turkije te realiseren. “Ondanks alle pogingen van sabotage, blokkade, en vertraging, kunnen we de lijn vandaag openen voor de eerste rit”
De regering is van plan om nog een spoorverbinding onder de Bosporus, naar het centrum van de stad te bouwen, maar het is onduidelijk wanneer dit zal gebeuren.
De Europese Unie heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan dit project met 136 miljoen euro subsidies, in aanvulling op 1,45 miljard euro in de Europese Investeringsbank (EIB).