Historische rondreis met tijdgenoten van Theo Thijssen

Advertentie

THEO THIJSSEN TREIN voert terug naar de jaren ‘‘20

Op donderdag 25 oktober rijdt de Theo Thijssen Trein met tijdgenoten van de beroemde schrijver/onderwijzer Theo Thijssen door het land. Bekende tijdgenoten’ die meereizen zijn onder andere de Jordanees Opera Pietje. Ook Rik Thijssen, de kleindochter van Theo Thijssen, is aan boord. Het boek De gelukkige klas (1926) van Theo Thijssen staat centraal van vrijdag 19 oktober tot en met vrijdag 16 november tijdens de landelijke campagne Nederland Leest. In dagboekvorm vertelt het over de belevenissen van meester Staal en zijn Amsterdamse klasje. Tijdens de nostalgische treinreis met de Blokkendoostrein uit de jaren 20 worden onder leiding van Philip Freriks – ambassadeur van Nederland Leest en voor deze gelegenheid in de hoedanigheid van meester Staal herinneringen opgehaald aan het klassenleven uit de tijd van Theo Thijssen. De treinreis is èèn van de vele activiteiten die tijdens Nederland Leest in het hele land plaatsvinden en waarbij lezers met elkaar over het boek in discussie gaan.
Wie reizen er mee?
Philip Freriks is aan boord als meester Staal en zijn klasje bestaat uit rasechte Amsterdammers uit het begin van de twintigste eeuw. Op de stations waar de trein stopt krijgen de Amsterdammers gezelschap van andere tijdgenoten. Aangemelde tijdgenoten (aanmelden kan nog: Frank van den Bosch 020 3455088) kunnen gratis meereizen op vertoon van een attribuut uit de lagere schoolperiode (rapport, schoolschrift, klassenfoto). De reizigers worden op het perron ontvangen in de stijl van de jaren van Theo Thijssen. Voordat iedereen aan boord gaat, wordt er een ‘‘klassenfoto’’ gemaakt. Tijdens de reis draagt ‘‘meester Staal’’ voor uit De gelukkige klas en worden er herinneringen opgehaald. De aangemelde deelnemers ontvangen niet alleen het boek De gelukkige klas, maar ook een bijzonder aandenken aan deze dag.
Reisschema:
09.00 u. Utrecht Het Spoorwegmuseum – vertrekspoor
09.56 u. Utrecht CS – spoor 4a
11.22 u. Zwolle CS – spoor 6b
13.38 u. Nijmegen CS – spoor 1b
Kort na vertrek uit Het Spoorwegmuseum maakt de Theo Thijssen Trein een korte stop op Utrecht CS. Indien u wilt kunt u ook hier van boord gaan.
Nederland Leest: De gelukkige klas
Tijdens deze tweede editie van Nederland Leest (19 oktober t/m 16 november 2007) wordt De gelukkige klas, een ’’hymne op het onderwijzerschap’’ uit 1926, gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken. Lezers worden uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over dit boek. De eerste editie was een groot succes: 725.000 bibliotheekleden ontvingen toen het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion.