Hij is er nog steeds. Het spoorboekje

Advertentie

Het is maar liefst een traditie van meer dan 100 jaar. Het spoorboekje. Nog steeds verschijnen de treintijden op papier. Niet meer door NS. Maar op initiatief van Treinreiziger.nl, samen met reizigersvereniging Rover. Ook in 2019 weer.

Het eerste spoorboekje verscheen in 1917. Niet onder de naam spoorboekje, maar onder de noemer  “officieele reisgids der Nederlandse Spoorwegen”. In 2010 leek er een einde te komen aan deze lange traditie. NS stopte met de uitgave van het spoorboekje. Maar het verdwijnen van het spoorboekje bleek tijdelijk te zijn. Niet omdat NS weer het boekje wilde uitgeven, maar omdat Treinreiziger.nl samen met Rover besloten het spoorboekje weer nieuw leven in te blazen. Dat het geen NS boekje meer is, wordt al snel duidelijk aan de fel rode kleur, terwijl het NS boekje de laatste 40 jaar altijd geel was.

En met succes. Sindsdien zijn er meer dan 25.000 boekjes over de toonbank gegaan. En ook dit jaar verwachten de initiatiefnemers dat er weer enkele duizenden spoorboekjes over de toonbank zullen gaan. Vooral ouderen, maar ook treinliefhebbers maken dankbaar gebruik van het initiatief. Ook wij van Treinennieuws zijn er blij mee. We moeten nog wel even geduld hebben. Het is weliswaar nu al te reserveren via Treinwebshop.nl, maar het boekje is nog niet van de drukker. Dat zal pas begin december zijn, als ook de nieuwe dienstregeling in gaat. Vanaf 7 december kun je het boekje ook kopen bij de AKO op de stations.