Het stoomt in Utrecht

Advertentie

Bijzondere stoommachines in de Utrechtse binnenstad op het stoomweekend op 15 en 16 september gaat weer van start! Het Spoorwegmuseum zet haar deuren open voor het evenement Stoom! Om te laten zien welke bijzondere stoommachines er allemaal te bewonderen zijn tijdens dit weekend gaan alle rijvaardige machines in optocht door de binnenstad van Utrecht. Hiermee wordt gevierd dat 173 jaar geleden de eerste stoomtrein in Nederland reed. De optocht vertrekt zaterdag 15 september om 18 uur vanaf het Maliebaanstation.
Route
De rijvaardige stoommachines op wielen gaan mee op pad door Utrecht. De optocht zal door de binnenstad van Utrecht trekken. Een groot aantal stoomtrekkers, een vrachtwagen, een stoomfiets en andere opmerkelijke stoomvoertuigen zullen meerijden. Na het succes van vorig jaar is ook de door Friese paarden getrokken Gorkumse brandweerspuit weer aanwezig in de optocht. De route start bij Het Spoorwegmuseum, en zal dan over de Maliesingel via de Lange Nieuwstraat naar het Domplein gaan. Via het Oudkerkhof worden de Neude en Janskerkhof aangedaan, vanaf daar zal de optocht terug gaan richting Maliebaanstation. De stoomparade start zaterdag 15 september om 18.00 uur vanaf het Maliebaanstation. De stoommachines hopen een uur later weer terug te zijn bij het museum.

Foto: Anna van Kooij

Stoom! in het museum
Voor kinderen en hun ouders is het evenement Stoom! vooral erg leerzaam. Er wordt tijdens het weekend door de EduTRAINers van het museum uitgelegd hoe stoom precies werkt en er zullen veel stoommachines gedemonstreerd worden. De stoomlocomotieven van het museum rijden niet meer, maar er zijn wel veel andere werkende stoommachines te zien, waaronder walsen, trekkers, kranen en fietsen. Ook rijden er verschillende stroomtreintjes over het kinderspoor van de Jumbo Express. Kinderen kunnen een rondje meerijden in deze treintjes. Natuurlijk wordt de Arend, een replica van de eerste Nederlandse stoomlocomotief, onder stoom gebracht. Zij rijdt ritjes over het breedspoor op het museumterrein. Binnen zijn modeltreinen aanwezig, natuurlijk rijden deze allemaal op stoom.  Stoom- stoom en nog eens stoom in Het Spoorwegmuseum in Utrecht.